Проблемите с газа и трагедията в Газа - rutash - 2009-01-07 16:29:59

С риск някои от вас да ме обвинят, че политизирам иначе така долния ни блог, ще си позволя да подрънкам малко за две привидно несвързани събития от последните дни.

Ще започна с Газа. Не с газа. И така - богоизбраният народ отново тероризира населението в ивицата. Те, че не се обичат - спор няма. Едните се наместиха там преди шейсетина години и най-нагло разшириха територията си от тогава тройно. Другите ноколо пък ги заобичаха безрезервно и ги приветстваха с готовност из земите на Мохамед.

Пиша това, не толкова, за да заема страна в така създалата се ситуация, колкото просто да изразя възмущението си от случващото се. Международната общност мълча дълго - с дни гледаха какво се случва. Накрая почнаха с призивите за мир, спиране на огъня и взеха да се възмущават. Папата проговори, ама много важно. Дори черния президент си позволи да осъди действията на иначе така близкия му народ. Истината обаче е, че на Израел му дреме на ... Имаше една такава поговорка - те говорили на магарето, а то си мърдало ушите. И след като Иран почти година проявяваше същото игнорантно поведение спрямо МААЕ, и като се вземе предвид любовта на Ахмадинеджад към богоизбрания народ, просто се чудя колко време ще отнеме, преди напрежението да ескалира необратимо.

Но стига за Газа. Сега за газа. Явно 2009 ще е годината, в която всеки си прави каквото си иска. Може би това ще е началото на края на много организации, съюзи и разни други обединения. Направо се чудя къде да започна - един решил да спре доставките на газ, щото условията не му изнасят. Другия решил, че това съвсем не е честно и си иска газта на предишната цена (около една трета от пазарната). И понеже не могат да се разберат, всеки си прави каквото си поиска. И защо не - САЩ водят две войни, Русия една, Израел си стреля без проблем по цивилното население... Общо взето всеки си прави каквото иска, защо не и ние?

Резултатите не закъсняха - в източна и централна Европа затварят училища, защото е студено, пускат затворници от затворите, да си замръзват по къщите, а не в затворите, че даже и бакшишите минават на бензин. Малиии ей сега ще почнат да се репчат по кръстовищата с тези вървежни колички дето ги карат.

Не, с това не се изчерпват позитивните последици от 2009. Други позитивни последици включват спирането на различни мощности из всички заводи в страната, намаляване на производството, спиране на износа на ток, де факто преустановяване на толплоподаването към повечето квартали на столицата... Нагледахме се на три кризистни щаба за по-малко от 12 часа. Чудо направо. Но затова пък не се изненадахме от нулевите резултати, които предизвикаха.

И така, започваме невероятната 2009 с предупреждения за режим на тока, затворени училища и без топла вода. Те празниците минаха - който се къпал, къпал се. В цялата работа се чудя само едно - къде напрежението ще ескалира по-бързо - в Газа или с газа? А, те не били много далече едно от друго? Странна работа.

Аз предлагам да залагаме:

Сценарий 1 - Путин се заканва и на Юшченко (спомнете си за топките на Саакашвили). А, да - те отпреди много се обичат. Този път обаче, оня френски свиркаджия едва ли ще им реши проблемите.

Сценарий 2 - Наскоро на горната камара на парламента в Иран им казаха да си направят ядрена програма. Кеф - центрофуги, уран, нищо страшно. Опасявам се, да не им подшушне сега някой да премахнат Израел от земите на Мохамед. Те им се канят и без това отдавна.

Кажете според вас - 1 и после 2 или обратното?

Рейтинг

Коментари

ivan - на Thu, 8 January 2009
Абе ... немое се каже, че недостига на газ и многото израелтяни нямат връзка ...
vaso - на Thu, 8 January 2009
Аз съм един политически неграмотен пуяк. Тва чудо политиката ми е безкрайно чуждо, както и на някои други хора им е чуждо, но за разлика от мен те работят в парламента. :)
Напоследак и други неща ми станаха чужди. А живота продължава със своя бит.
rutash - на Wed, 7 January 2009
Пробвал съм, но за евреи .. сълзи .. някак никога не ми се е получавало ...
Partigiana - на Wed, 7 January 2009
ама и да пуснеш по една сълза за израелтянската одисея :)
rutash - на Wed, 7 January 2009
А това е уникално парче, което ей сега ще си пусна ... точно за вино.
Partigiana - на Wed, 7 January 2009
'cause the Lord said: Go down, Moses, Way down in Egypt’s land; Tell old Pharaoh, To let My people go!... а така започнало всичко
rutash - на Wed, 7 January 2009
Косовските активисти си намериха майстора - черният е демократ. Те предпочитат Косово пред близкия изток. Иначе Косово си оплете кошницата тъкмо навреме.

Колкото до газа, ключовото изказване беше на моя любимец от с. Сирищник. На ЕК много им допадна. Аз направо с нетърпение очаквам утрешните новини. Добре, че завърших начално училище, да не мръзна по класните стаи.
Partigiana - на Wed, 7 January 2009
Този иначе така симпатичен човек Ахмадинеджад вече изроди свежата идея Израел да се пренесе в Аляска. Таман Ципи Ливни и Палин ще му спретнат едно женско царство, та знае ли се... Та пушейки си умислено наргилето, хвърлям жални погледи кам портрета на Арафат. Според последни новости късогледи алтруистични чифути извършват хуманитарен обстрел на линейки и джамии. Да живее Женевската Конвенция! Viva! Kъде са залегнали само сега Косовските активисти, които уж неуморно бдят за военни престъпления и са жадни за хуманитарни интервенции? Явно имунитетът на богоизбраността е с интернационално покритие. Загрижената демократична общност обаче се старае да измие следите от бездействието си в летаргична осъдителна критика, а потомците на Давида взеха така да се трогнат, че улучиха и покровителствената от ООН училищна сграда. На това му викам съпричастен огън! Колкото до газа, спете спокойно. Негово благородие Станишев увери обезпокоените търсачи на мека топлина, че запаси на газ има достатъчно... стига разбира се да не се консумират и осъди всякаква излишна обществена разточителност :) Това предизвиква у мен само едно громко Машаллах! и по двата проблема
vaso - на Wed, 7 January 2009
Абе дано не стане нито едно от двете, само това мога да кажа. Жащото 1 и 2 както и да ги вартим все е гадно.