Изпит за категория "А" - rutash - 2009-07-17 17:36:42

Изпитите тръгнаха! Напук на всички, които писаха закона, оставиха ръцете си в него и направиха така, че наредба и закон да съдържат взаимно изключващи се текстове, изпитите за категория "А" продължават, макар и след осем месечен застой!

Аз лично днес се явих на изпит и го издържах - веднага да се похваля. Та не бил толкова труден, верно има своите особености, но като цяло ако попаднеш на нормален изпитващ (един колега вчера имаше опит с ненормален), нещата стават.

Ще разкажа накратко за изпита и за начина на протичане заради тези от вас, които тепърва ще се явяват на курс.

Изпитът се състои от три части - теоретичен изпит (листовки), практически изпит част 1 (полигон) и практически изпит част 2 (градско). За тези от вас, които имат категория Б (като мен), теоретичният изпит отпада и директно се започва с полигона.

Бутай!

Първият елемент на полигона е бутане на мотора. Трябва да буташ мотора отстрани и да опишеш осморка около конусите (виж картинката). Съветите тука са да държиш здраво, да не накланяш мотора много и да му прибереш задните стъпенки, за да не събереш някой кол с тях. Според това, как завива, може да отвориш завойчетата и малко повече, за да влезнеш във вратите накрая. Като цяло - фасулска работа.

Осморка

Всички упражнения са описани в методиката към Наредба № 38 - виж края на статията, така че няма да описвам много детайли. И тука няма нищо сложно, внимавайте с газта и с колчетата. Ако стъпиш или бутнеш колче - край. Нямаш право на грешка, което е доста тъпо. Но така са го измислили.

Слалом и пътник

Започваш в очертанията между четирите конуса в началото. Правиш слалом и спираш в края. При теб се качва втори човек, с когото правиш обратен завой и се връщаш в изходната позиция. Изискването е на връщане да включиш втора скорост. Нямаш право на грешка, както при елемент 2. Стъпиш ли - чао.

Избягване на препятствие

Това е може би най-кофти упражнението на полигона. Трябва да направиш слалом с 30 км/ч (което е сравнително лесно), да обърнеш, да развиеш 50 км/ч, да намалиш скоростта рязко и да избегнеш препятствие.

Кофти е накрая. Изискването гласи, че на последния конус (забравих сега кой номер беше точно, виж картинката) трябва да преминеш с 50 км/ч. И понеже засичат точно на конуса, ако върнеш газта малко по-рано, минаваш оттам с 48 км/ч примерно, което се оказва недопустимо. Идиотска работа, няма никакъв толеранс. Ако задържиш по-дълго, за да си сигурен, че минаваш с поне 50 се случват едно от две неща - или не взимаш завоя и сгазваш конуса, или се пречукваш като куче. Имаше не един такъв случай.

Като цяло, мнението ми е, че упражнението е малко пресилено. Трябва да има някакъв толеранс на засичане с радара. Иначе изпитващия може да те засече когато си поиска и да те скъса ако пожелае. Не е правилно.

Другото неправилно е, че полигонът е целия на дупки, прахоляк и моторите (макар и нови) са карани от най-видни майстори на спорта и състоянието им е далеч от перфектно. Казвам това, без да визирам конкретни машини, полигон и инструктор. Вярвам, че това положение цари навсякъде в страната. Сигурно вбъдеще ще се промени - дай Боже.

И накрая аварийно спиране

И тука нищо сложно - с няколко опита добиваш рутина. Изпържваш мотора да вдигне 50, минаваш конусите и набиваш спирачки. Упражнението учи на много неща и е готино. Прави се без проблем според мене и не е опасно, както предишното.

Градското е голям сеир. Обикаляхме с мотор, кола и бус. Моторът се кара от кандидата, в колата зад него стоят инструкторът и изпитващият, а на задната седалка са другите кандидати. Връзката се осъществява с два мобилни телефона, този отпред е с устройство "свободни ръце", което си натикваш под каската - голямо удобство. Изпитващият подава команди - на следващото кръстовище завой, на светофара наляво и т.н. Командите идват своевременно, скоростта е до 45 км/ч (за разлика от полигона) и като цяло няма големи проблеми. Все пак в София се качихме на Цариградско шосе и после въртяхме през кв. Горубляне, което си е натоварен маршрут през целия ден.

Най-опсаното в цялата работа са хората, които се зазяпват в "кервана". Имаше един днеска вика "Пич, изпитват ли те, к'во?". Викам "Не - возя си се, не виждаш ли?!" Едно момче на скутерче щеше да се пребие, защото се зазяпа в колегата отпред. Луда работа. Но и това ще отмине с времето, все пак това е нормалният начин за провеждането на изпити.

Ако някой има конкретни въпроси, нека ми пише тук или на електронната поща. С удоволствие ще разкажа и повече, просто ми обърнете внимание, ако съм пропуснал нещо, което ви интересува.

И накрая, за онези от вас, които смятат, че упражненията са пресилени и много трудни, вчера си направих труда да погледна как се правят изпитите в Германия. Викам си - все пак трябва да се прекопирали нашите отнякъде. Та курса там съдържа полигон, градско, извънградско, магистрала и нощно каране. Полигона има 15 елемента, измежду които са отбягване на препятствие след забавяне на скоростта от 50 км/ч (както елемент 4 при нас). Освен това има и отбягване на препятствие с 50 км/ч без намаляване на скоростта, което се прави на същата констелация от конуси.

Вярно, има и други разлики - асфалта на полигоните е идеално равен и няма дупки, мръсотия и локви. Освен това упражненията бяха показани с един Bandit 400, който набира и спира доста по-добре от учебните 125 кубикови велосипедчета.

Успех на всички кандидати! Ето и методиката за провеждане на изпити, за който се чуди как точно става.

 - "Методика за провеждане на изпитите", 1.72 MB

Рейтинг

Коментари

vaso - на Mon, 26 July 2010
То пише в статията, колега - полигон и градско. "Б" категорията ти спестява само и единствено листовките. + това би трябвало да си тренирал вече градското, следкато си на изпит тази седмица.
Принципно, ако минеш полигона, трябва бая да се постараеш за да те скъсат на градското. Карай спокойно и всичко ще е наред.
Успех!
ThePower_YAMAHA - на Mon, 26 July 2010
Здравейте колеги въпросът ми е следният... Имам б категория и изпитът каде би трябвало да се проведе само на полигон или и в градски условия? Питам понеже тази седмица съм на изпит... Благодаря предварително :)
rutash - на Thu, 29 October 2009
Епа май си праш, бат Васо. Аз съм изпаднал в двудневен Мюнхенски ужас и някои неща ми убягват. Точно сега обаче, мисля да отида да хапна нещо. Сий я.
vaso - на Thu, 29 October 2009
То май е колежка това, като съдя по името. Няма значение де, честито и от мен! :) Мотористите ставаме все повече.
rutash - на Thu, 29 October 2009
Честито и на теб, колега! Малко си позакъснял за сезона, но зимата ще се изниже бързо.
ananji - на Thu, 29 October 2009
честито!
Мн. полезно инфо,помогна ми за изпита днес!
Вече и а ще карам с редовни документи:))
ИЗРОД - на Sat, 18 July 2009
ЧЕСТИТКАААААААААААААА.................
stalker - на Fri, 17 July 2009
Хайде честито! Вече не си "прокурорска" :)