"Работа в екип" - Danny - 2008-11-21 17:09:58
Действие Първо: Мотивация / Де-мотивация

В една клетка затворили няколко маймуни (екип). В клетката имало кашони (ресурс) и банан, закачен на тавана (награда). Една от маймуните (лидер) наредила три кашона един върху друг, покачила се по тях и взела банана. От тавана започнала да пръска студена вода (намеса на Топ мениджмънта). Маймуните се разбягали.

Закачили нов банан. Друга маймуна наредила кашоните, покачила се по тях и взела банана. Пак запръскала студена вода. Останалите маймуни я набили и изяли банана (работа в екип). Закачили нов банан. Сработил "рефлекса на Павлов" - щом една маймуна решила да вземе банана, другите я набили, защото знаели, че всички ще бъдат намокрени, но не всички ще ядат банан (групова отговорност).


Действие Второ: Силата на екипа

Намесил се HR отдела. Подменили една от маймуните (развитие на екипа). Новата маймуна решила да вземе банана, но останалите веднага я набили (фирмена култура). Постепенно подменили всички маймуни. Последната нова маймуна решила да вземе банана. Другите усърдно я набили, без да знаят защо - те никога не били мокрени. Правели нещо "защото така трябва" без да знаят защо трябва (Team Spirit).

Рейтинг

Коментари

Danny - на Mon, 24 November 2008
ААА това беше умишлено откраднато единствено с цел да мога да го споделя с долното общество... ако си издам източника обаче няма да мога да извлека нова полезна информация ;)
ivan - на Fri, 21 November 2008
Danny girl ... всичко е много добре, обаче смятам за необходима да напиша доклад на отдела за фирмена сигурност. От де имаш информация за свръх тайния процес на работа ?
Saavedra - на Fri, 21 November 2008
Мда :) Тва си спомням, че някой ентусиазирано се опитваше да ми го преразкаже, обаче не беше майстор на късия разказ и не ми се стори никак остроумно. Сега обаче го оцених по достойнство :)
dolna_cherta - на Fri, 21 November 2008
тцтцтц, ей сегинка гледах "Oфис треска" - много ми напомня :D
Няма такива простотии !!!