Червена мъка - alexscorpion - 2008-12-23 19:46:18
Колко хора ми казваха ама аз не слушах. "Чупят се лесно". Ама аз ще внимавам!
Как да внимавам като то няма управление.
Ставам днес, пускам си Z-Rock и един пита една има ли коледно настроение. Тя каза нещо за подаръци. Стана ми тъпо и реших че ще си взема коледен подарък. Закусих и се метнах до "Marktkauf"-а. Подбрах си модел, харесах си цвят и си го купих.
Радиоуправлямо хеликоптерче.
Отворих го в магазина, разопаковах го у нас. Мислех да го ползвам основно утре, т.е. по Коледа. Ама нали трябва да се провери за дефекти.
Първи шок. Не мога да сложа батерията в дистанционното. Капачето засекретено с витче. Майко мила. Добре че си взех една отвертчица от Варна, за MP3 плеъра ми (TEAC-а, подарък от Пи-Конзулт за рождения ми ден), да мога да му оправям лостчето за навигация като се измести. Та тази отвертка се оказа много полезна. Щото след капачето на дистанционното, се оказа че перките на роторите също са на винтчета и много хлабави. Затегнах ги. Час по-късно разбрах, че от центробежната сила перките сами застават в работно положение. Може би не е било нужно да ги затягам. И без това беше трудно, нямаше място и трябва да се работи директно върху вала на ротора. Както и да е. За сега не личи това да е грешка от моя страна. Грешката дойде малко по-късно.
Включвам дистанционното. И лампичката светва. И изгасва. Изкорах се понеже клатех нещо дистанционното и лапмичката (LED по-точно) ту светва, ту гасне. Помислих че нещо прекъсва. В един момент спрях да движа дистанционното. Тя продължи да мига. Ухилих се. Прочетох инструкцията, отпечатана на английски на самото дистанционно. "След включване натиснете два пъти газта, за да минете в работен режим. Това личи по светещата, а не мигаща лампичка". Когато нищо не помага прочети инструкцията, се казва в устните предания на инженерите.
Сега модела. Как се включва и как се зарежда. Аха отдолу. Щракнах едно ключе и нещо взе да мига под носа. Червено, като навигационна (или габаритна) светлина на самолет. Мини душевен оргазъм. Който се е сетил индикатора за работно състояние да е именно такъв, евала.
На базата на мигащия светодиод върху модела, у мен се зароди подозрение че няма нужда да го зареждам преди първия полет. Оправдано. Забръмча след манипулация върху дистанционното от моя страна.
Стаята ми: маса до прозорците, легло с подвижно шкафче до него. другото не е важно за момента.
Хеликоптерчето е на масата. Подавам газ, то полита, почва да се върти странно. Хем около оста си, хем в малък кръг. Не знам дали се опитах да го управлявам с дистанционното. Така или иначе след секунда и половина вече беше закачил прозореца, аз се стреснах и то падна обратно на масата. Перките на ротора изглеждаха изкълчени. Оказа се че мога и трябва да ги върна в правилна позиция. Всъщност след всеки опит за летене се налага да се прави. По-късно ми втръсна и реших да видя какво ще стане ако се опитам да го подкарам без да съм намествам перките. Само се наместват както казах от центробежната сила. Хитро.
Реших че от масата ще пада лошо и го преместих на леглото. Хем по-ниско. Там си поиграх с тримера са фина настройка, за да не се върти модела около оста си преди да съм му казал. След още три опита и един сблъсък със споменатото нощно шкафче реших че стаята ми е тясна и ще опитам в коридора. Доста дълъг но широк метър и половина. Успях почти да го настроя да не се върти без команда и реших че и коридора ми е малък. Ще ходя на открито. Твърде, твърде рано за неопитен пилот, но какво да се прави.
Преди да изляза реших малко заредя батерията на модела. Има си собствен адаптер, а не като някои калпави да се зарежда от дистанционното. Май трябва да кажа че работи на радиочестота, пластмасов е, 25х25х15см и струва 35. Евро, но аз разсъждавам за тези пари като за левове, така че приемете че струва 35лв. Както и да е.
Зарядното е с два светодиода, един индикира включване в мрежата, а другия мига когато модела се зарежда. Та заредих го за 5 мин и айде на поляната.
За съжаление, на края ма поляната.
Подадох газ, но то нещо се заигра с тревата.
Втори опит. Подавам смело газ, то се издига. И пак започва с маневри, които не съм предизвикал и не мога да компенсирам овреме. Прави широк ляв завой и се насочва косо към улицата. Психирах се от кола която мернах с периферното си зрение. Уплаших се да не се засекат двамата след малко. Тя беше на около 20 метра от нас и излизаше от завой. През това време модела е на височина поне 2м. Дали опитах да обера газта и съм отпуснал твърде много, или направо съм спрял да подавам не знам. Помня как го видях губи височина половин секунда по-късно, със скорост от която ми стана лошо. Не знам колко грама тежи, но сблъсъка с тротоара (поляната беше свършила) ми прозвуча лошо. Отидох до там, понаместих каквото може и опитах да му подам газ, за да видя дали нещо работи още. Реагира!
Прибрах се със свито сърце, поиграх си с малко руски каноколит от комшията Антон, който присъства на историята с поляната и даже покара малко след инцидента, предизвиквайки втори, от по-малка височина.
Резултата от моята катастрофа е падане по нос от два метра, веселия индикаторен светодиод не свети, макар модела да работи, разбити колесници, почти свободно клатещ се нос. И май не иска да се зарежда, щото индикатора на зарядното не мига. А съм сигурен че батерията не е пълна, поиграх си и след ремонта, само че вече в стаята си.
А в последващите тестове по управлявах почти като количка по пода.
Един важен човек от дамски пол ми каза преди няколко дни "Виждала съм как хеликоптерче се чупи няколко минути след подаряването, по-добре недей."
Както казах, мислех си аз ще внимавам. Да внимавах, повече или по-малко. Ама то като е неуправляемо... Искам да кажа, като завива без да съм му подал команда...
А колко си избирах модел на който могат да се управляват и трите степени на свобода... Дистанционното е с две лостчета, но дясното се движи хем напред-назад, хем нагоре надолу. И то независимо едно от друго. Дано да поработи още тази играчка че да успея да и свикна.
То след инцидента вече хептен прави каквото си иска ама...
Ние да сме здрави, техниката се купува.
Ама ми е куцо, колко бързо го потроших.

Рейтинг

Коментари

alexscorpion - на Thu, 25 December 2008
"п.с.3
Сега ми хваща яд полека-лека на производителите и вносителите. Нормално е да не занимават китаеца на поточната линия с балансиране на всеки модел, просто не си струва. Но защо нямаше никаква инструкция в кутията. Или поне надпис "Необходимо е ръчно фино балансиране на модела". Вместо това, "Готов да лети".
Само да кажа, че модела "Комар" имаше едно 8 листа инструкции на 4 езика, при цена от 30 Евро.
Ама ми беше грозен и взех този.
А, да, за какъв баланс бълнувам. Оказа се един от стабилизаторите на опашката, освен че се върти около опашката и измества баланса в ляво-дясно, може да се плъзга надлъжно по самата опашка и да измества центъра на тежестта напред-назад. Нали казах че сам тръгва напред. Е сигурно сега е компенсирано, ама не лети изобщо."
Вземи си, просто му отдели много време на балансиране и настройване и не бързай с висшия пилотаж. Не повтаряй грешките ми. Едно празно антре е перфектния учебен полигон, особено ако има килим или нещо по-меко на пода. А за отбора долни: Уж е тричестотен модела ама не видях от де се мени честота. Лудницата е друга: да управляваш 5 послушни модела с едно дистанционно едновременно. Представям си зверска красота от синхронно летене...
vaso - на Thu, 25 December 2008
Ти представяш ли си, един набор долни, всеки с по киликьофтърче, начело с Късен Лететцен, как се опитват да прилагат моделоуправляваща сила в средата на двора на техникума... Ще има мидеър колизии колкото искаш! :D
rutash - на Thu, 25 December 2008
Това моделче ми го рекламираха и на мен. Но тогава не взех, защото не се сетих за никого, на когото да го подаря. После другите долни ми се скараха, как можело да не взема. Оказва се, че летящото радиоуправляемо хеликоптерче е детската мечта на всички наоколо. Бас хващам, че са си го представяли по-друго. Но ако успееш да го овладееш свиркай и аз да взема :)
vaso - на Wed, 24 December 2008
Тази играчка явно е хит, тази коледа в швабско. :)
Както и да е, разбирам те напълно и аз мразя да си чупя нещата. Но се радвай че си почупил играчка за 35 евра а не за 3500. :)
alexscorpion - на Wed, 24 December 2008
:) да не споменавам Матлаб-а и диференциалните уравнения че не е забавно
Shorty - на Wed, 24 December 2008
Ахахахааа, пуснал си z-rock и се метнал до маркткауфа - дали алтага ти е някъв подобен :DDD Аз слушам FM+ щото другите от поне година им е кофти стрийминга - няма ли да шафнат най-накрая някой свястен сървър...!