Уволнение - Verena - 2009-04-24 15:47:54
Ние с чернокрилия пуяк често чуваме в нашия офис ключовата фраза: "Няма пари. Ще намаляваме заплати и ще се уволняваме." Тези заплахи засега си остават неипълнени (надяваме се и за в бъдеще). Но, тази често повтаряна фраза отключи в мен желанието да по-прочета малко и да, (така да се каже), посъбера опит как става това в други държави при тези сложни политико-икономически условия.... Ето какви любопитни факти открих:

Сингапур
В 4 часа следобед, когато почти всички служители са в офиса (приблизително 5000), пожарната аларма е активирана. Както обикновено целият офис е евакуиран в рамките на 3 минути и всички служители се събират извън офиса. Минават 10 минути …………. минават още 5 минути …………. и още 5 минути.

Тогава един служител от охраната започва изявление:
“Скъпи служители, с натежало сърце се налага да ви уведомя, че за много от вас това беше последната тренировка по евакуация. Поради рецесията се налага да съкратим почти 50% от служителите. Докато се връщате обратно в офиса, ако пропускът ви не работи, то вие сте един от съкратените и вашите вещи ще ви бъдат изпратени утре по куриер.

Подходихме по този начин, за да не задръстваме пощите с хиляди “уведомления за съкращение” и “писма за сбогом” и също така, за да избегнем побоища в офиса.

Надяваме се, да ви очаква успешна кариера. Моля заповядайте обратно в офиса, да си пробвате късмета!”

Хммм, неприятно..., неприложимо за БГ.

Обединеното Кралство
Пропуснатите ползи и разходите по съкращаването на един служител може да достигнат до 16 хил. паунда, изчисляват специалистите от Британския институт за управление на персонала (CIPD).

Те са създали формула, по която работодателите могат да се ориентират каква е реалната цена на едно съкращение. В нея се включват размера на изплатеното обезщетение, броя на хората, които ще трябва да наемете при евентуално подобряване на икономическите условия, цената на обучения/ трейнинги, процента на текучеството след съкращенията, намаляването в производителността на останалите служители заради страха от уволнение и средната заплата на съкратения работник.

Съкращаването на служители трябва да е последната възможна мярка за работодателите през 2009 г., съветва Джон Филпот, главен икономист на CIPD. Според него съкращенията само могат да възпрепятстват бързото възстановяване на компаниите след края на кризата. "Това не означава, че не трябва да има преструктуране, но то трябва да бъде с дългосрочна визия, а не само краткосрочно намаляване на разходите.

Към средната цена на едно съкращение, работодателите трябва да прибавят и скритите и индиректни разходи, които произтичат от съкращенията върху останалите служители, по-голямо текучество и спад на продуктивността на труда, коментират още специалистите от CIPD.

Не уволнявайте!

Германия
Германската федерална служба по труда не вижда белези за масови уволнения във фирмите. Дори тъкмо обратното се наблюдава, казва пред вестник "Берлинер цайтунг" шефът на УС на службата Раймунд Бекер. Според него това се обяснява с желанието на фирмите да разполагат с квалифицирана работна ръка и когато кризата отмине. В службата по труда очакват средно за годината безработните в Германия да се увеличат с около 330 000.

Наемайте хора!

САЩ
Playboy на съд заради уволнение на директор-гей

Бившият моден директор на Playboy подаде съдебна жалба срещу списанието, което според него го е уволнило заради сексуалната му ориентация и възрастта му, съобщи AP.

Джоузеф Диаситис заведе дело в съд в Манхатън, твърдейки, че редакторът на изданието му се е подигравал заради това, че е гей, както и заради посивелите му коси. В обвинението се казва още, че редакторът е причислявал хомосексуалистите към „момичетата“.

45-годишният Диаситис е започнал работа в Playboy през 2005 г. По думите му задачите му постепенно са били поверявани на неговия по-млад и хетеросексуален асистент и на редактор жена.

Коментарът на говорител на Playboy е, че компанията приема обвиненията сериозно и ще проведе вътрешно разследване.

Секс - скандалите - неразделна част от американската корпорация.

Тук ми стана скучно и реших, че засега ми стига. Стигнах до извода: Криза няма. Собствениците на фирми психясват. Живейте си живота.

Рейтинг

Коментари