Мотористи без книжки :( - alioth - 2009-06-17 15:11:34
Здравейте, това видео е за всички мотористи от София който карат абез книжки за А категория - искренно се надявам, че щом проблема е стигнал до Господари на ефира, в най-скоро време ще се намери решение. Забелязал съм че щом придобият гласност проблемите на хората - бързо се намира решение , което в крайна сметка не е толкова сложно и обикновенно става дума за поредните балкански номера, които стават възможни благодарение на това че много от хората просто ги премълчават. Дано решението дойде бързо - знам че много от долните са пряко засегнати от проблема :( Стискам ви палци и евала на тези който са се осмелили да реагират както подобава :)

Рейтинг

Коментари

rutash - на Thu, 18 June 2009
В Ръгниколец законът важи по същия начин, по който и в София. Така че и това не е спасение. Единственото наистина хубаво е, че проблемът започва да придобива все повече гласност, както Антон правилно отбеляза. Ето още един материал, който Марто ми препрати. Статията е от вчера.

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-06-17&article=282033
vaso - на Thu, 18 June 2009
И ти си прав, Ру, но така ситуацията не се променя. Разбирам ги хората, че това им е спуснато отогоре, и че закона е глупаво написан и това го разбирам, дори и ДАИ разбирам, защо не си реже клона. И когато всички си мълчат, народните избранници не правят нищо, изпити не се провеждат и ние нямаме книжки. Просто е като фасул. Или трябва да се промени текста на новия закон, който изисква градско или да се промени страта наредба за предоставянето на МПС на непровоспособен водач. Или просто ще отидем да се явим на изпит в Ръгни-колец или в Равна бабунка.
alioth - на Wed, 17 June 2009
колеги долни, горни и прочее - забелязах че каквото мине през Господари на ефира рядко остава неразрешено - дано това не е от малкото изключения - стискам ви палци - предполагам и доста други хора също се надяват проблема скоро да се реши
rutash - на Wed, 17 June 2009
Василий, ти не разбираш. У нас нищо не се прави, защото така е по-добре и има повече смисъл, а защото в други страни така го правят и ние защо да не го копираме на готово. Бас хващам, че никой от хората, които са подготвили текста на закона, няма категория "А". То за да правиш смислени текстове в закона все пак трябва да вложиш мисъл, да се допиташ до експертно мнение и изобщо да инвестираш време и да поработиш. Глупости - гледаш от другаде на готово, гласуваш с празна зала, където един гласува с десет карти и повече, и имаш извинение, ако нещо се обърка: "Всички в развитите страни от ЕС така правят. Може да не ви допада в началото, но свиквайте, ние ще ставаме европейска държава!". Пък че те не са догледали половината - подробности.
ИЗРОД - на Wed, 17 June 2009
БОКЛУЦИИИИИИИИИИ............МАМК........
Добре че я изкарах тая категория преди години че сега щях да откачим......
blade - на Wed, 17 June 2009
За мен цялата работа с книжките е малоумна. Тук въобще не става дума за някаква правоспособност, а по-скоро за отработване на навици. В този ред на мисли, хора, които имат книжка за Б категория би трябвало да ги изпитват само на полигон, да видят, че можеш да пазиш равновесие и да минеш там през некви препятствия, както е било досега. В града нищо от правилниците не важи, така че няма и смисъл от градско 'каране' на изпита...
rutash - на Wed, 17 June 2009
Вас, никой не реже клона, на който седи. Ако излезне ДАИ с такова становище, това е директно обвинение към властта в несправяне със ситуацията. Да обаче властта им дава работа на тези хора. Те са държавен орган. Кой от тях ще излезне точно със становището? Нали шефа ще го махнат оттам директно. Къде къде е по-добре да си трае и да си протакат нещата, докато почнат да им изнасят.
Veyron - на Wed, 17 June 2009
Тъпа работа, както и много други неща в милата ни страна. Аз самия съм изкарал курса октомври и до сега си чакам и си карам без книжка. Дано след този репортаж някой се размърда и пуснат изпитите.
vaso - на Wed, 17 June 2009
Ми да излязат и да го кажат - така и така ние сме в патова ситуация защото така и така. И това е позиция, като се скатават и пращат инспектори, които да пишат актове и да затварят полигони решават ли проблема?
rutash - на Wed, 17 June 2009
Виж, ДАИ не излизат със становище, за да не се обръща държавен орган срещу държавата. Иначе те не са в това положение, защото искат, а защото са ги поставили насила. Така че вината не е в ДАИ, те просто опират парцала. Постави се на тяхно място - трябва да изпитваш моторист, който се е качвал 20 часа на мотор в СОФИЯ (!) и да носиш отговорност за живота му. Еми нали ще даде повече газ без да иска, ще изпусне съединителя и ще се озове в средата на кръстовището, където рейс/камион/джип го събира безвъзвратно. Изпитващият може само да гледа и като види хубаво, да се отправи към съдебната зала и после затвора. Така са им го наредили.
alioth - на Wed, 17 June 2009
надявам се нещата да се оправят в най - кратки срокове - дано следващия репортаж по темата да е за печат "ОБЕЩАНО" :)
vaso - на Wed, 17 June 2009
Туко що изгледах репортажа отново. Интересно ми, с какво становище ще излязат от ДАИ. И тъй като репортажа е направен преди доста време, явно от ДАИ нямат такова и си траят като гъзове. Междувремено обаче съставиха 2 акта на полигона, на който е сниман репортажа и на който се учим ние. Страхотна логика, много страхотна логика - защо да дават становище, като могат да го затворят! За пореден път искам да споделя наблюдението си, че не Щатите са страната на неограничените възможности. Престъпници в парламента, противоречащи си закони и наредби... списъка е безкраен.
rutash - на Wed, 17 June 2009
И още малко да напиша. Колкото до гласността по проблема, тя съществува от септември месец миналата година. Детайли има в ето това интервю на Дарик Нюз: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=305662

Въпреки това няма резултат, защото тристранката не може да признае, че е оплела конците за пореден път, приемайки текст директно от европейското законодателство, без дори да си направи труда да прочете действащата уредба. Все пак трябва да се отбележат резултати - ЕС ни гледа.

Най-лошото е, че не се научиха на най-важното нещо: срещу хората не може да се действа. Правиш изпита за категория "А" невъзможен - те карат без книжки. Виновен си ти. Буташ им градския кенеф в парка - почват да ти серат по тревата. Виновен си ти. Затваряш улиците - почват да карат по тротоарите. Виновен си ти.

И това е само един малък пример, как може почти цяла година никой да не си мръдне пръста за един наболял въпрос, касаещ няколко десетки хиляди хора. А сега със смяната на правителството, закона ще го чакаме до другата година. Дано някой се навие да си затвори окото и изпитите да тръгнат през това време отново. Всмисъл да си оправят българщината по български.
rutash - на Wed, 17 June 2009
Имах предвид, че това Е нашия инструктор, но съм плеснал едно Н вповече.
rutash - на Wed, 17 June 2009
За съжаление, както повечето пъти се случва у нас, господа управляващите отново бързат като пале пред майка си. Проблемът произтича от това, че ЕС наложи спазването на редица изисквания, в това число и директива за провеждането на такива изпити.

Резултатът не закъсня - народното събрание прие текста на закона, без да обърне внимание, че действащата наредба всъщност е в разрез с новия текст. Проблемът идва от чл. 177 от Закона за движение по пътищата, който гласи, че водач, собственик или длъжностно лице, което предостави на неправоспособен управление на МПС, се наказва с глоба от 100 до 300 лв.

Еми как да си караме градското тогава? Но това не е най-лошото. По-кофти е, че ако се случи нещо по време на обучение или изпит, не дай си боже с тежки последствия, инструкторът или изпитващият заминават в затвора. Чудесно са им го гласували - патова ситуация.

Инструкторите превъзмогнаха страха, за да не умрат от глад все пак. Има такива, които се занимават изключително с курсове за категория "А" (като този на видеото). Хората от ДАИ обаче ги боли оная работа за нас.

И докато те не могат да се разберат вече осми месец, хората масово карат без книжки, курсовете станаха по 600 лв., а ако се случи нещо с тебе на пътя, без значение дали си виновен или не - отнасяш го най-страшно. Нито гражданската ти важи, нито можеш да се оправдаеш пред КАТ - ти си неправоспособен. Няма значение, че караш от години и имаш повече километри на мотор, отколкото този, който те е събрал на светофара с колата.
vaso - на Wed, 17 June 2009
К да не е?
rutash - на Wed, 17 June 2009
Това не нашия инструктор :>