Аман ! - dolna_cherta - 2008-11-18 11:25:15
Със сигурност поне един от вас се е сблъсквал със злобни, мързеливи и недо... (нали) банкови служители/ки. Днес за пореден път ми се случи.
В кратце - от около месец, месец и половина, най-много два месеца се опитвам да си пусна заявка за интернет банкиране, за да не плащам всеки месец по 2 лв. на платежно (връзват се около 50 лв. месечно повече, което си е изваждане откъдето и да го погледнеш).
Преди първия ми опит да направя нещо (което да ви кажа, долни люде, хич не е сложно), бях обнадеждена, че ще успея да намаля разходите си като един разумен управител. Пуснах заявката, и бях уведомена, че до 24 часа ще получа отговор дали всичко е ОК.
Понеже беше петък, реших да не си затормозявам главата и да ровя в събота в мейла, проверих в понеделник. Ни вест, ни кост. Викам си " Абе и те са хора, трябва да почиват, със сигурност на никой не му се е занимавало в петък да ми обработва заявката ".
Такааааа, обаче 10 поредни дни проверявам всички видове имейли, няма и няма. Строших им телефоните да звъня, оставят ме на изчакване и си бият камшика нанякъде и аз вися като паяк и чакам. Вече леко поизнервена след 108 - то обаждане, реших да отида лично в банката и да видя, аджеба, какво се случва там.
Попадам на една леко задрямала служителка, която ми каза да си дръпна номерче и да седна да чакам, при положение, че в салона нямаше никой (тва става като във един небезизвестен филм с една летищна служителка).
След около 15 минутен телефонен разговор (оооо,какви обувчици съм си харесала от САЛАМАНДЪРР !!! и червилце и , и ....), най - накрая идва моя ред (!!!) и след още 15 минути безмислен разговор с нея разбирам, че заявката не била коректно попълнена и не е приета поради тази причина (всъщност липсваше един телефон, който после се оказа, че изобщо не е нужно да фигурира там), т.е. отивай и попълвай формата наново.
ОК, пак същата процедура, отново чакане около 2 седмици и невъзможност да се свържа изобщо с някой, който може да ми даде смислен отговор защо нищо не се прави по въпроса.
Оказва се, че сега пък заявката въобще я няма, демек аз съм сънувала как я пускам наново, щото, разбирате ли, това са ми новите еротични сънища и фантазии и вече не знам кое е истина и кое - сън.
Сега трети път, майка и баща, пускам въпросната заявка (преди това се ощипах злобно, за да се събудя, ако случайно съм заспала и пак сънувам мокри сънища за заявки) и само едно ще ви замоля - стискайте ми палци и ако ме видите по улицата ме побутнете или ощипете.
Да ме събудите, не за друго.

Рейтинг

Коментари

rutash - на Tue, 18 November 2008
Така е не само у нас, BTW. Последната издънка ми се случи в Германия - искаш договор за телефон - готово, десет човека се блъскат да те обслужат, телефона е пуснат до час, апаратче за без пари - каквото си избереш. Искаш да си спреш договора? Може само по телефона, на някакъв хотлайн, където никой не вдига. Добре че си имах приятел адвокат, та ме светна да им пусна едно препоръчано писамо с обратна разписка, та така стана.
Danny - на Tue, 18 November 2008
Много са ми интересни тия... ако имаш да им "даваш" - както се оказах накрая и то бе з да подозирам - те откриват моментално даже уведомление ти пращат, обаче ако трябва нещо като хората да се свърши... no comment
dolna_cherta - на Tue, 18 November 2008
В ОББ може и по интернет, може и лично, но очевидно може САМО и ЕДИНСТВЕНО като им виснеш на главата, щото разбрах преди малко от управителя там (изключително любезен човек BTW), че сърдитата и мързелива кифла тряя да го направи ако имаш проблеми при пускането в интернет !
vaso - на Tue, 18 November 2008
На мен кредита ми е в Райфайзен, досега се изрядни, вероятно защото всеки месец им давам по има няма 200 кинта. Само веднъж за ме безпокоили по телефона, за да ме зарадват, че са ми качили лихвения процент. Другата ми сметка е в Уникредит. Ако искаш интернет банкиране трябва да подадеш молба. Лично. В работно време. Странно тогава и аз съм на работа - как да стане.
dolna_cherta - на Tue, 18 November 2008
Не си - и на мен ми се е случвало, даже 2 пъти
Danny - на Tue, 18 November 2008
ха значи само аз съм каръка дето не може да си закрие сметката от първия път :)
rutash - на Tue, 18 November 2008
Смени банката. И престани да се щипеш, ще си направиш синка. Всичките ми сметки са в Raiffaisen, смятам че се справят добре с обикновените (ежедневните) работи. Иначе ако трябва нещо по-сложно (да откажат превод примерно) и там е три часа. Но иначе са изрядни.
Danny - на Tue, 18 November 2008
Raiffeisen - Централен клон Варна
dolna_cherta - на Tue, 18 November 2008
ОББ - клон Шипка, София
Danny - на Tue, 18 November 2008
Гадно, не знам коя е банкака и няма кой знае какво значение... сещам се само, че в една друга банка ми се случи това, че сметка - закрита преди 2 години (има и документ за това -т.е. не съм сънувала) все още си я има и ми твърдят, че им дължа някакви пари за поддръжката, че и 7 лева за закриването на същата - за втори път... Оставих служителката да размишлява над факта, че от мен нищо няма да види и да се спасява както си иска :) стискам ти палци този път да се случи...
vaso - на Tue, 18 November 2008
Следвашия път им обясни, че те ще почнат да сънуват, че ти не си им првела пари, а ти дефакто си. Но парите ги няма, но всъщност, те сънуват че ги няма.