А докога ще се правят услуги на мутрите и ще се работи затях - shimmynow - 2008-09-09 14:32:04
Вие хубаво се разправяте за циганьорите на плажа по Слънчев бряг и Созопол. Вярно е, те са навсякъде. И това е неоспорим факт, който всички видяхме. Но не са основният проблем по Черноморието. Явно им излязоха и поналяха възможности за което, може би по някоя европрограма за интеграция на мангалите, знам ли.
Но в крайна сметка аз забелязвам дргуги работи. Какво ще кажете за това, че вече няма кьорава дистанция, било то от град – град или село – град. Няма никакво празно пространство, което да е свободно от точка А до точка Б. С всички тези отвратителни безумия на съвременното строителство и подобаващата му безумна архитектура. И може ли някой да ги накара да спрат да застрояват плажните ивици? Може ли някой да ми каже защо, по дяволите се строи върху скалите, където се наблюдава природното явление ерозия? Всяко хлапе го знае това. Освен това, в новия закон пише, че сградите тип семейни хотели могат да имат до три етажа, някой да видя тази година на морето притройки??? Няма такъв филм. Само си казваш, пу, дееба и май е достатъчно.
Докога ще се правят услуги на мутрите, както всъщност се направи със съъздаването на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие? Този закон се мислеше и четеше достатъчно дълго време и най-накрая с много мъки беше приет и влезе в сила. Това трябваше да се случи на 1 януари 2008 г. Първоначалната идея беше трябваше да спре скапаното строителство, което е наистина скапано в напълно буквален смисъл, питайте който щете.
Обаче закон може да има, но някой да забеляза спиране на всякакква дейност по строителство на нещо? Мутрите продължават да си строят хотелите, сега им е паднало.
И все пак регулацията на закона изисква създаването на две зони – А и Б, като първата е плажната ивица плюс доните и се налага забрана за строежа на каквото и да е върху нея. Аз отдавна не съм виждала дюни, да си призная, за мен са имагинерни понятия. Под “строежа на каквото и да е” разборайте, освен хотелите и разни преместваеми обекти, а именно заведенията, тип адриатически VIP клубове, от където си купвахме кафенца, кюфтенца, коли и бири. Зона Б обхваща териториите, попадащи в ивицата с широчина 2 километра от границата на зона А (дюните), което изключава само по себе си застроените вече територии. Това последното, драги другари, значи че след датата на публикуването на закона в Държавен вестник, не може да се строи. Но пък тези нещастници си имат лостове за даване на разрешителни със стара дата, така, че свиркайте си. Забраните за строителна дейност не се отнасят към обектите с пуснати разрешителни. Но пък незаконните обекти трябваше да се махнат в едномесечен срок. Някой от вас да видя да се събаря хотел?
В Слънчев бряг може да е много готино супер на MAX, но пък е фрашкано с какви ли не тъпанари без основно образование и бързопостроени бетонни килии.

Рейтинг

Още няма рейтинг

Коментари

shimmynow - на Tue, 9 September 2008
нема кво, така е, ебало си е майката...
rutash - на Tue, 9 September 2008
Ама те хотелите са си законни. След като аз пиша закона, нормално е и хотела ми да е законен, или аз бъркам някъде? Утре ако тръгнат да ги преследват по някое законче, просто ще го променят или направо ще го махнат. И областният управител е уволнен в миг и със страхотна сила. Готово.
shimmynow - на Tue, 9 September 2008
Много ми се ще да видя как точно ще се събарят хотели, в случай че са незаконни.
vaso - на Tue, 9 September 2008
Аз тва с неможе-то го казах риторично, мноо ясно че може, нали го видяхме и тази година за пореден път! Имах предвид, че не е редно някакси, но who cares...
rutash - на Tue, 9 September 2008
Вас, тука не си прав, брато. Може и то със страхотна сила го може. Даже е факт. Хората намират пролука в пазара, експлоатират я докрай и накрая като свърши се оттеглят. Има два вида - печеливши и загубили. Винаги е така и така ще бъде. Пък после ако не им съборят хотелите, те сами ще си паднат. Щото ги построиха в разрез със всички изисквания. Но това беше, защото бързаха - бързаха докато няма закон, всеки да се уреди.
vaso - на Tue, 9 September 2008
Нека се вметна като наилонов плик с битови отпадъци в клоните на пред/зад-блоково дърво с коментар и по тази долна темичка. Знаеш, Джешислао, чиии..., знаеш с ко са занимявгам! Так че темата с хотелите по морето и не само там ми е до болка позната. Та чакай сега АЗ да ти кажа. Тва ще спре много скоро и хотели ще се събарят повярвай ми. Тази година по морето отбелязаха рекордно ниска посещаемост, както от БГ туристи, така и от чужденци. А догодина ще е още по-зле. Имаше една мода в западна европа да се ходи на почивка в БГ. Но това отмина и сега ще настане голяма, морска, хотелска, безбрежна празнота. Неможе легловата база да надхвърля по 5-6 пъти капацитета на плажовете. И неможе на веки 10м да има хотел. А тва за законите кога е било пречка. Разберете, да се спазват законите ваобще не е модерно - както не е модерно да се дава мигач, да се кара в правилната лента и да се спира на червено... тема по която съм събрал много и скоро ще го представя в писмен вид пред долната общественост на сайта!
rutash - на Tue, 9 September 2008
Аз не мога да разбера на какво се възмущаваш. По правилника на пазара, всичко е наред. Там има бизнес, пари. Няма морални норми и скрупули. Ако в нещо има потенциал (пари), хората го експлоатират докрай. Навсякаде по света е така. Без изключение. На места просто го правят не толкова явно.

Ходи обясни на Киро от Обзор, че земята дето са му я върнали на плажната ивица не е добре да става на заведение, щото трябва да има дюни. Дреме му на него за дюните, човека иска да си направи бизнес. Освен това има кой да му даде пари.

И това не е само по морето. Същата работа е и с горите и със селскостопанските райони около магистралите, дето ги вкараха в регулация, за да настроят триста бензиностанции. Това няма как да се спре. Би могло да се регулира, но тука няма хора с подход. Защото всеки гледа в канчто на другия и преди да му подаде ръка, за да направят модерен комплекс, балансиран откъм постройки и зелени площи, бърза да подлее вода на другия и ако може в двора на хотела му да построи по-висок. Просто хората са прости. Нямат образование, съответно им липсва и правилното мислене. Нищо повече. А пък хората с акъл и усет си направиха кинтите на гърба им. Елементарно Уотсън!
dolna_cherta - на Tue, 9 September 2008
Евалата, Деси, остави ме без дъх....