Chop Shop - Shorty - 2010-05-10 19:07:24

Говеда най-долнести, адски съм зает да се опитвам да завършвам и нямам никво време за сериозна творческа дейност, но по всичко личи, че ще съм така до края на годината, а блогът трябва да започне пак да върви, и тъй като всички бая попрекалихме, реших да разчупя черната серия на нетрансферието из този сайт. И понеже не искам да съм скучен, няма да бъде без повод...

Тука едно приятелче си има сервиз и си човърка някви неща и ония ден ме викна да му помагам, щото решил, риеш ли, от ей таз бънгия на снимката (VW '82) да извади оригиналния 1.6 атмосферен 50-коньов дизел и да му тури 100-коньов 1.9 TDI от Голф тройка, който е придобил и разчленил с цел да се псува, докато му се ползват частите за други неща. Та, проблемите бяха много и естествено, туй не е работа за един ден, така че ще ви разкажа кво стана по време на моята смяна :)

Първо, от Голфа бяха останали само вратите, а моторът беше вързан за предавателната кутия и разкостена част от предния мост. Тука ако видите филмчето, ще го видите дори запален - изглеждаше като осакатен от шрапнел войник - жив, ама без крайници, разпорен и умиращ... Довлякохме един акумулатор и моторът запали. Без радиатор или вода риза, естествено - колко ще загрее за минутка?! Ако ви звучи като стар Месершмит, това е защото течността в шишенцето е промишлена нафта за отопление, а ауспухът е кастриран с флекс :DD
Най-големият майтап е, че голфарата е с предно, а бусът е със задно и задноразположен двигател. И от форуми ставало ясно, че ако ползваш скоростната кутия на буса, можеш да преправиш съединителя (допълнителен фланец за напасване на размерите) и ТДИ-то да пасне (не знам как се оправят различните аксиални размери, ама не е и мой проблем - правили го). Проблемът е в окачването и размера на турбодизела (вижда се, че е два пъти по-висок) - за да пасне, се слага картерът от стария мотор (с еднакви фланци са - VW явно са пестили Ентвиклунгскостен - средства за разработка), който е с формата на триъгълна призма, и при поставяне кара ТДИ-то да се наклони на почти 40° градуса настрани. За да не се капичне, се слагат и два трегера - единият се взима от 1.6-така, но другият не пасва, щото турбината на ТДИ-то се пада точно там и моторът е захванат другаде, така че се реже половината от напречната поддържаща греда на Голфа (има подходящи извивки и форма), взима се един от гумените тампони от съседната 323-ка (май направо тоя мотор трябваше да сложим, ама трябваше да е вертикално, щот няма място :D ), пробива се дупка в гредата и цялата работа се завинтва на ТДИ-то с дветe шпонки на тампона. По този начин ТДИ-то пасва на рамата на VW-то и се разполага надлъжно в буса.

Естествено, всичко това беше, и е, свързано с проблеми.
Първо, отне ни два часа изобщо да отделим мотора от осакатената предница. Колегата има кран, който върви по релса на тавана, но не ходи на страни, а единствената му талижка беше заета с БМВ-то, което не ми се мисли как се вдига. Та, предницата тежи над 200 кила (има-нема колко един матор), а половината болтове на скоростната кутия са отдолу. Така че с помощта на чекнене с хидравличен крик, сваляне на стартера, псувни, и употреба на лост, опрян в опасна близост на показващ се маховик, моторът бе отделен. (скоростната кутия не ви препоръчвам да я ползвате повече). И докато БМВ-цето (батково, златно) си има къде да се фане и дигне, то ТDI-то (Волфсбург ист Шайзе) няма и се наложи да му прекараме въжета. Така и така вече тежи само стотина килограма... На снимката се вижда как се вдига мотор - с въже през... ролката на коляновия вал :DDD С един лост за който захванахме въжетата, го вдигнахме и го пренесохме под крана, при което дори не бахме мамата на картера в някой от болтовете по земята.

Вторият проблем е, че електрониките са изкорубени с мотора (квото не успяхме да свалим, го сложихме като букетче отгоре). Там барнеш ли - край. Обаче, тъй като двигателят ще е отзад, няма как да стигнат кабелите до кабината. Така че, ако те интересува скоростта, на първо време влизаш в багажното е поглеждаш. Същото е и с паленето :D Иначе, демонтирахме серво-помпата, щото и без тва тоя бус си е бил без, а няма кой да търси серво-управление и плъмбинг и да се занимава.
Може би най-голямата простотия е мачването на мотор и кутия (Гетриебе на филмчето, сори). ТДИ-то има почти двоен въртящ момент, а колегата беше забраил да поръча адаптер по еби (ebay) и ако продължава така, със сигурност няма да мине много километри. Иначе мотор (наклонен) и гетриебе пасват идеално надлъжно на буса.

Най-щеше да ми е интересен звукът от падането на тоя двигател на земята (стига да не се чуе трошене на кокали). През цялото време седеше на ръба на масата, първо за да се източи маслото, както се вижда от филмчето, а после, по-интересно, за размяната на картерите го държахме и наклонен, така че да можем да му развинтим дупенцето. Обаче в момента, в който турихме единия трегер и картерът беше готов, ТДИ-то почна да си седи стабилно на една страна.

За съжаление, за толкова ми стигна един ден. Направих го за кеф (най-вече защото винаги съм искал да работя в сервиз като хоби, а никога не съм), но просто нямам никво време покрай семестърните работи да отделя повече. Иначе съм сигурен, че ще тръгне, а ако се оправи и съединителят - даже и ще върви :D
Естествено, заради втория трегер и по ред други причини тоя бус не може да земе ТЮВ (немския преглед), обаче той и преди това не можеше да вземе, така че всичко точно :D Добре е, че в Европа, регистрационните номера са валидни - все пак сме равноправен член, и като такъв, може да се разчита, че колите от България изпълняват и всички немски изисквания. Аз гарантирам това за тоя бус, ама не бих карал зад него на по-малко от хиляда метра :DD

Рейтинг

Коментари

Shorty - на Tue, 18 May 2010
Хаха, in Deutschland bulgarisiert :D Ще стане хит, да - AMG, M Power... iDb :DDD
rutash - на Mon, 17 May 2010
Трябва да направите метални табелки с щампа "Побългарено в Германия". Може да го регистрирате и като трейдмарка. Ще стане хит.
ivan - на Tue, 11 May 2010
Хахах ... добре, че ГеПеАрЕса го е премерил :). Идеални сте - интересно ми е после в коя рекичка ще иде масалцето - да мое и рибетата да заблажат леко леко ;). Следващата стъпка е да се сложи мотор от 7-ца на Поло и мотор от Месершмид на рама от Хаябуса - щото фланците мое паснат - не се знае ;)
Shorty - на Mon, 10 May 2010
Същият. Сега я кара на, познай, промишлена нафта за отопление и... на аванта :D
rutash - на Mon, 10 May 2010
Това подозрително ми прилича на един, дето си кара А6-цата с олио :>
Shorty - на Mon, 10 May 2010
Баси, 40 дни са минали от последния принос...