Lost in translation BG ( Богатството на българския език ) - stalker - 2009-05-11 22:07:03

На вниминието на долната ни общност живееща в чужбина, за да могат да разбират и да не забравят как да общуват в България:

"Мамка ти да еба" - би могло да значи "сега ме ядоса", но най-често се употребява като "нервиш ме".
"Еба ли майка му" - учтивата форма на "знам ли", употребява се за трето лице.
"Ебал съм ти майката" - двузначен израз, в честия случай се употребява като "не ме занимавай с глупости", а в учтивата форма е "не ме интересуват доводите ти".
"Бах ти мамата" - изразява учудване, употребява се предимно в разговори, значението най-често е "ти ме удиви, бе", би могло да се тълкува и като "страшен си".
"Еба ли мама му" - използва се като отговор на въпрос, на който запитаният не може да отговори по същество. С нисък коефициент на емоция, отговорът е по-скоро рутинен.
"Ба ли мааму" - същото като значение, но издава безгрижие и леко настроение.
"Дали няма да ти еба майката" - е вече с приповдигнато настроение, най-вече негативно. Употребява се най-често в случаите, в които територията на питекантропа е нарушена. Силно заканителна, тази компилация от думи обикновено е начало на словесен или юмручен двубой.
"Да еба майка ти, да еба" - раздразнение, граничещо с безсилие и невъзможност към момента да се изпълни заканата.
"Ебах ти майката" - форма на "не ме интересуваш повече" или "защо се опитваш да ме ядосаш". В няколко бакшишки диалекта е с любовно значение, а в други означава удивление.
"Ееееееееееееееееееее, да ти еба майката" - транслира се като "много неприятно ме изненадваш в момента".
"Е сега вече ми се еба майката" - интуитивно се превежда като "изпадам в много затруднено положение".
"Ти си си ебал майката" - обръщение, издаващо възхита.
__________________________________________
Източник: Клик

Рейтинг

Коментари

Saavedra - на Sat, 28 February 2009
Хаха, да еба майка ти да еба верно показва раздразнението от невъзможността да се изпълни заканата:) Апропо, тва ми напомня на 8ми или 9ти клас, когато осъзнахме колко често употребяваме думата копеле, общо взето реакцията беше копелеее... и така 10ина минути, много универсална дума
ivan - на Sun, 22 February 2009
Ето и още няколко:
"Е са му ебах майката" - най-често се използва в смъслъл на автомотивация - "ето сега ще го свърша това и да се приключва"

"еееееййй майката си ебало" - леко носталгичен привкус - използва се да се определи колко тежки са станали времената и едно време колко убаво е било.

rutash - на Fri, 20 February 2009
Отлично! Одавна се канех да направя такава класификация, ето че ти ме изпревари. То като се мотае човек е така. Но се е получило много добре, смях се със сълзи!

И само да добавя: "Що не си майката ебеш?" - презрително обръщение, в смисъл на "Разкарай се!" или "Остави ме на мира!".