Тест - Verena - 2009-02-19 15:54:27
На вашето внимание предлагам един тест. Той ще ви помогне да установите т.нар.бушменски наченки на поведение в заобикалящата ви действителност и в начина ви на живот. Тестът е от лесните. Няма да се налага да му мислите много. Възможните отговори са два - "да" или "не".

Да преминем към въпросите.

Случвало ли ви се е:
1. Да сте застанали до вратата на автобуса, тъй като слизате след две спирки и някой да каже: "Какво ми стоите по вратите като овце? Няма ли къде да застанете?"

2. Да ви заявят в пощата след като сте чакали 30 минути реда си: "Не можем да ви изпратим колета, защото не е възможно да изпращате хранителни стоки"? След половин час в друга поща ви казват, че "няма такова нещо".

3. Да имате изпит и докато ви изпитва, преподавателят да пуши и да ви дими буквално в лицето? Или да влезете в стаята на изпитващия, да ви се усмихнат мазно и да ви кажат: "Влизай, пиленце, събличай се и сядай!" Да беше казал лягай направо!

4. Да отидете на зъболекар и да установят, че под пломбата на зъба ви, която ви направиха преди половин година, има и метална пластинка, оставена там по погрешка?

5. Да направят градинка с детска площадка пред блока ви и след няма и месец това място да заприлича на огромно сметище, на което всички майки изхвърлят опаковките от вафли, дори памперсите на децата си?

6. Да пресичате на червено?

7. Да направите поредния компромис с качеството на храната си, защото нямате достатъчно пари, за да си позволите това, което си позволяват всички западноевропейци като нещо нормално, а не като лукс?

8. Да не помните вече от колко време не сте били някъде на почивка отново поради липсата на достатъчно средства? Свободното ви време да се съсредоточава основно в гледане на долнопробни риалити предавания и чалга канали в компанията на 2-3 чаши ракия?

9. Да ви е нападал пиян циганин или група наркомани по неосветената улица, която преминавате всяка вечер на връщане от работа?

Няма да изброявам повече. Всички ситуации, наподобяващи горните, които сте претърпели са резултат от липси… Вие знаете какви! Резултатите се изчисляват въз основата на положителните отговори, които сте дали. Колкото повече са те, толкова по-трудно е да се убедите, че сте българи и живеете в условията на цивилизацията.

И да добавя следното. Бушмените може да не са виждали кока-кола, но аз познавам хора, които не си купуват кола, не защото е вредна, а защото не им стигат парите. Това не е ли леко бушменско? Политиците със сигурност много спомагат за това да се чувстваме като изостанало племе, но и хората не си поплюват да ги подкрепят. Защото не се съмнявам, че едно 50% от вас всеки ден се блъскат с добитъка по градския транспорт. Онзи добитък, който нарича нас овце, а не си дава сметка, че неговото място е на къра. И с онези мнозинството от бушмени, обитаващи всякакви административни сгради и радващи се ежедневно на цигарката и кафето си, докато ние ги чакаме да стъпят в цивилизацията като ни кажат едно "добър ден", "благодаря", "моля" или "пак заповядайте". А те ни посрещат с физиономия "вие пък от кой храст изскочихте" и ни изпращат с "айде марш, откъдето си дошъл". И онези преподаватели, които ни гледат така сякаш никога не са виждали добре облечена жена - точно като току-що изскочил от гората бушмен? Или пък ви изпитват така сякаш вие сте бушмените, нищо не разбиращи ,не знаещи и не можещи? И онези некадърни доктори, които ви лекуват като в праисторията? И онези бушмени, хвърлящи все още боклуците си през балкона? Или пресичащи с децата си на червено? Понякога имам чувството, че светофарите не се ползват от 50% от населението ни! Е, това не е ли бушменско поведение?
Всекидневно се сблъсквам с този бушменски начин на живот, а съм била в чужбина и знам как там хората си "губят" времето по светофарите, как автомобилите не профучават на червено и спират на пешеходни пътеки, как всички използват кофите за боклук, как се усмихват и си помагат. А у нас дори, ако решите да помогнете на някой непознат, другите ви гледат така сякаш сте… бушмен! По-лесно е да наплюеш някой и да го наречеш овца естествено!

И затова няма как да не се запитам: "Ние тук хора като тях ли сме или племе, изскочило от гората?"

Изтъркана тема, а? Това всеки го знае, ще кажете! Е, да, изтъркана, ама някак си вечна тема за нашата страна. И затова не смятам, че е необходимо да я подминаваме, бързайки към … поредния храст!

Макар че нищо не е вечно... Някои от нас, обаче ще го "разберат" чак като няма да ги има вече, за да го разберат! А всички заслужаваме добър живот!

А може би не…, щом като някои си го харесват и така - без обноски, без възпитание, без правила, без ограничения, без закони… Явно обичат да се чувстват свободни…, но в оковите на собствената си ограниченост!

Рейтинг

Коментари

ИЗРОД - на Sat, 30 May 2009
Отговори :
1- НЕ
2- НЕ
3- НЕ
4- НЕ
5- НЕ
6- НЕ
7- НЕ
8- НЕ
9- НЕ
10- За всичко това сме си виновни самите НИЕ
Нацията е съвкупност от индивиди. Променете индивида и неговият мироглед и мислене и така ще промените нацията и нейното мислене. Започнете от себе си !
rutash - на Fri, 20 February 2009
Виж, аз мисля, че всеки народ си има своите особености. Чувал съм много мнения като това. Но съм чувал и обратното. Не мога да се съглася напълно. Понякога просто не си на кеф, не ти е до усмивка и т.н. Ами няма да му се усмихвам на другия отсреща, когато няма нищо смешно.

Аз мисля, че просто трябва да се подхожда с малко повече позитивизъм и нещата ще са по-добре. Наричайки хората тук еди-си-какви-си не променя нещата. Изобщо. Хората трябва да престанат да се възмущават от заобикалящото ги, а наистина да помислят градивно - какво може да се направи, за да променим нещо. Е такива хора трябват повече.
dolna_cherta - на Fri, 20 February 2009
@Verena: Колко си права....за съжаление това е реалността...и аз напоследък забелязвам, че хората са станали изключително злобни един към друг, все повече намръщени и мърморещи недоволно люде минават покрай мен, и колкото и позитивно да си настроен, щото ей така - примерно времето е хубаво, настроението ти се смачква, докато стигнеш до работа, или там, за където си тръгнал...