яйцеполагаща вълномлечна свиня - ivan - 2009-10-12 23:29:53
Абе колегите фрийкове ще ме разберат. Все в един момент като част от нашета професия и от процеса на разработка на софтуер се стига до момента в който требва да се пита клиента: "Абе ти ся кво искаш от мене" Професионално терминът се вика Requirement Engineering че даже има и такива инженегри видиш ли ( да Къс ... и те смеят да се наречат ИНЖЕНЕРИ ... както и да е ). Има много книги стратегии и т.н. това как се прави и как се форматира. Всичко много добре, но на теория. На практика това е момента в който се започва с така наречения Esoteric Driven Architectures. Но за да не отегчим не-гийковете ( но както бате Ташев каза - тоя болг е за високо технологични кибер-долници - а бате Ташев като каже нещо требе се слуша ;) ) ще премина към съществото на проблема. Та като питате клиента се започва с " Абе искам ако мое да лети да цъфти, да струва 10 лева и да е готово за вчера" И точно тогава, когато в главата на бедния програмист се въртят сексуални пози с роднините по сребрена линия на клиента, изпъква и хубавтото баварско понятие - eierlegende Wollmilchsau ( http://bar.wikipedia.org/wiki/Oarlengde_Woimuichsau ). За жалост не се сещам за точен превод, но можеби тва е смесица между онова мистично животно дето по Северозапад е познато като " Бе че ти каем аз що е онова дет върви и вика "Ждрънгъц"", нискостебления прахопръдлел от часа по биология и осмоъгълния петохуйник отпред НДК-то. Та се сетих да питам долното общество за превод ... интересно би било.

Рейтинг

Коментари

rutash - на Wed, 14 October 2009
Еми те - най-накрая намерих време да напиша. Прочети последната ми статия.
ivan - на Wed, 14 October 2009
Е тука е момента, в който изпускам нещо :) Я сега пояснете един по един по ред на номерата
rutash - на Wed, 14 October 2009
Аз мисля, че тези поздрави вече трябва да ги отправяме към населението на с. Сирищник. Все пак тези там са велики люде.
vaso - на Wed, 14 October 2009
С думата "одма" поздравявам населението на Кърджалийско. ;)
ivan - на Wed, 14 October 2009
ако някой някога някъде някъкси измисли долномер - сметам, че бай Васо че го строши одма!
rutash - на Tue, 13 October 2009
Е те за това говорех!
vaso - на Tue, 13 October 2009
Аз да се изкоментирам, ама... не го шпрехам тоя шибан език!
Смислово подразбирам, че животинята е неква свинестоснасяща, яйцевълнеста гад мръсна! Или вълненояйчна снососвинкя. И мигом ми потичат наименования на секаквови йезици, примерно, същатата гад на френски:
"Льо свиниеу с млйеку вълню, яйцендис де даваж"
rutash - на Tue, 13 October 2009
Друго, което ми хрумва е: млечнояйчен овцесвин. Кажи на Сааведра да го нарисува.
ivan - на Tue, 13 October 2009
Хаха ... понеже този абстрактен пример е следствие от съвсем конкретен реален такъв, коментарът на колегата беше най-ударен "A sog i moi ... du bist a Kopf gresser als er, dann haud ihm oina und guat is es, zee fixe no moi"
ivan - на Tue, 13 October 2009
Долни ... прекалено близко сте до литералния превод. Нека опитаме да го преведем по смисъл. Примерно ако мислим за онези хубави реклами на задържащи спрейчета и вибратори тип пингвин след 12 по спортните пограми може да измислим нещо от типа двуанален-банково-орално-вагинален стимулатор
rutash - на Tue, 13 October 2009
А, не може така, трябва да се спомене и вълната. Колкото до неинженерите клиенти трябва да се спомене, че има един такъв особен слой от тяк, които са завършили навремето някакво техническо училище и там са имали примерно 5 часа програмиране. След което са станали някакви ръководители на отдели и т.н., но ако ги питаш, всичко е толкова лесно и изобщо не трябва да струва пари. А че е въпрос на два часа програмиране - спор няма. Как така ще чакат цял месец. Че те не са ли ти единствения клиент?
Shorty - на Tue, 13 October 2009
Инженери са, спор няма - ама клиентът обикновено не е. И не трябва да се слуша много-много, само трябва да се убеди, че е слушан. Иначе, за превода - предлагам яйцеснасяща пълномаслена свиня!
rutash - на Tue, 13 October 2009
Мда, подобни премеждия ме тормозят и мен ежедневно. Колкото дп превода, тука може да се спекулира добезкрай. Аз предлагам яйцедайна млековълнеста свиня. Но всъщност чакам коментара на Васил, да ми оправи деня :> Жалко, че той не се появява вече толкова често.