Футбол и други болести - vaso - 2012-11-09 10:06:09
Цар футбол! Най-популярният и най-гледан спорт в света. Най-скъпо платените играчи, най-големите приходи от реклама. И защо? Защо точно тази игра е придобила такава световна популярност? Дори фанатизираните, в локалните си и неразбираеми за останалата част от света спортове, американци се запалиха по него. Каква е причината футболът да бъде толкова популярен?

Простите правила и възможността да се практикува почти навсякъде ли прави играта толкова магнетична? В основни линии, за да се практикува, човек се нуждае от: топка – каквато и да е - повече от 1 играч (и с един става, но е скучно, както и в един друг спорт), два камъка, или каквито и да било други неодушевени предмети, и това е!

Правилата: Голям правоъгълник, от който не се излиза, 11 човека в отбор, 2 отбора и само 1 топка. Всички я гонят и ритат, но само двама имат право да я пипат с ръце и то не навсякъде (навсякъде в полето, иначе за топката няма ограничения). Играе се на добре окосена морава. В представителния случай, разбира се. В общия такъв, се играе където сварата те свари.

Интересна разновидност на съществуващата игра би бил един Jungle Ball – специално за райони с буйна тревна растителност. Играе се във висока неокосена трева. Никой от играчите няма да знае къде се намират съотборниците му, нито пък противниковият отбор, нито евентуалните гладни хищници, обикалящи наоколо. Ще има елемент на изненада и играта ще стане в пъти по-интересна. Представете си коментатора – Игра в центъра, там са поне двама, или ако съдя по по виковете трима играчи. Тръстиката пред вратата се размърдва, вратарят, който през първото полувреме е успял да отъпче малък приметър около вратата, е нащрек, кой ли ще излезе там пред него, кой?! И в крайна сметка, ако играта не струва и не се харесва на публиката, винаги могат да драснат клечката на терена – не много хуманно, но пък за сметка на това справедливо.

А защо не и Snow Ball. За по-хладните климатични пояси. Ще се играе на силно заснежен терен, метър - метър и половина сняг. Екипите на отборите ще бъдат анораци с различни цветове, ще се играе със снегоходки, вместо с бутонки, а вратарите ще имат и щеки. За защита от една страна, бидейки статични и представляващи лесна плячка за белите мечки и за по-лесно опазване на вратата, от друга. При по-екстремни условия, в екипа могат да се включат пикели за катерене, както и стъргалки за заледени стъкла.

Да се опитаме да направим аналогия с друг популярен спорт – примерно Формула 1. Ако разменим правилата на двата спорта, ще получим ли пак толкова успешна формула? 22-ма пилоти, но само един булид. Всички имат право да натискат педалите, но само двама имат право да пипат волана и то не навякъде. Целта на играта ще бъде да направиш обиколка на писата, без да ти вземат колата. Или пък обратното - 22-ма футболисти и 22 топки - за да не се карат. Вратари няма да има, врати обаче, минимум 10 – 15 врати с различна конфигурация и трябва да бъде преминато през всички, за да бъде зачетена обиколката.

Когато бях малък и аз играех футбол. Бях добър и много ми харесваше. И всичко това, докато не се сдобих с фрактура „транс кондили“ на лявата лакътна става, както и с леко поразместени предни зъби. По време на пубертета интересът ми към този спорт съвсем изчезна. В моментите, в които мои връстници за първи път са ходили на „вечното дерби“, избирайки отбора, за който да викат на база от кой от бор са дядо им и баща им, аз се занимавах с други далеч по-интелектуални дейности – разбирайте компютърни игри. Ходенето на стадиона както в момента, така и тогава ми се струваше напълно безсмислено. Защо? Ами защото ходенето на стадиона за повечето фенове няма нищо общо с подкрепянето на любимия отбор.

Феновете – една още по-непонятна за мен страна на тази игра. Агитките. Тези едноцветни конгломерати от хора, които се изнасят от стадиона в противоположни посоки, съпровождани от полиция. Ок, играта я разбирам, това да подкрепяш отбора - също, ама защо се бият? Това не ми е ясно. Играят, примерно Левски и ЦСКА, бие Левски , след мача - меле. Бие ЦСКА - пак меле, никой не бие – пак меле. Т.е. боят не е заради футбола, боят е просто защото така повелява традицията. Чудя се от време на време защо не идват тези момченца на тренировките по кик бокс. Там ще се бием за удоволствие и съвсем регламентирано, обаче един на един и без камъни, павета, парчета от автобусни спирки и кошчета за боклук. Не разбирам как срещата на два отбора по футбол е причина за бой. Това е все едно след боксов мач, поддръжниците на двамата противници да излязат навън след мача и да си спретнат масов футбол.

Да направим отново аналогия с формула едно (защото много ми хареса първия път). Поредното състезание, класирането е без значение. След състезанието феновете на всички отбори класирали се след пето място в класирането се бият с феновете на тези до пето на случаен принцип. Или си теглят жребий и се бият в директни елиминации.

Наистина не го разбирам този спорт, както и целия шум и бой около него. Нито сумите, които се плащат на играчите, нито злобата между феновете.

Мисля да погледам формулата.

Рейтинг

Още няма рейтинг

Коментари

vaso - на Wed, 14 November 2012
Какво да ти кажа, Бай Иване, пише ми се напоследък. :)
ivan - на Wed, 14 November 2012
Васо, не съм го казвал, но пак ще се повторя. Знаеш ли цигането как обяснява какво е заря - " Бате Бате ... нема нема и току си ебе майката " И ти така брато. Нема нема и току изригнеш с 200 по магистралата.

По повод вариянта с футбол в затревена местност с лек мирис на напалм. Предлагам да се включи трети отбор от пигмеи с максимална височина 60 см. Така ще има коментари от стила " И ето за малко да вкара гол, но какво става, каква фубтолна драма дами и гостода, липса на спортен шанс, късмет и каризма и ето пак Пеневото да изпусне 150% положение от 110% ова ситуация, и то защо, защото някой изпод храстите му взе топката от краката дами и господаааа... " Аре отивам в среща.