Практика: Самолетоводене - Shorty - 2009-08-26 19:15:51

Долни, най-накрая взех първия си пилотски бревет! Е, истински самолет няма кой да ми даде да карам, но в симулатора на катедра "Динамика на полета" понатрупахме опит в решаването на навигационни задачи, пилотирането и кое - къде е в кабината. Практиката има за цел да запознае инженерите с това, какво става по време на един полет, за да могат да проектират кабини и оборудване, без да се окаже, че щурвала е в пътническия салон поради липса на пилотски опит, примерно. Казвам бревет, защото ако реша един ден да взимам истински пилотски лиценз, ще ми приспаднат часове и ша уча по-малко (тъкмо, че ми е писнало).

Най-голямата гадост в цялата работа са чек-листите. Трябва да щтракнеш десетки копчета в точно определен момент от време, по точно определен начин. Давам един-два примера, а останалото спестявам... Загаси авиониката преди да запалиш двигателите, за да не изгори от тоците, които текат тогава (точно затва и радиото на колата ви спира при палене), пусни навигационните светлини и въртящия се маяк след палене, но пусни фаровете за рулиране точно преди рулиране, за да не пречиш на другите. Пусни мигащите светлини когато си точно пред пистата, но не по-рано (и не смей да ги забравиш изобщо!). Спри фаровете за рулиране и пусни фаровете за излитане и кацане, но чак когато си на пистата (по-рано пречиш, по-късно се блъскаш в паве на пистата). И през цялото време говориш с различни хора на летището:

Честота 121,76 (цифрите са автентични) - Munich Delivery (човекът, който отговаря да си палнеш двигателите без да накълцаш някого и първият, с когото говориш). Нашият самолет беше с регистрация D-ILFM (делта индия лима фокстрот майк) и разговорите протичаха така:
"Munich Delivery, delta india lima foxtrott mike got weather information bravo and is requesting start up clearence, over"
"Delta-Fox-Mike (съкращават, слава Богу), Munich Delivery, Start-up is approved, you are cleared to departure via Sierra 1Q, when ready to taxi contact Munich Apron on 121.7"
Винаги трябва да повториш, за да покажеш, че си разбрал, иначе пак звънят:
"Start-up approved, departure Sierra 1Q, when taxi contacting Munich Ground on one two one decimal seven, delta-fox-mike, out" Тук сега се прави предполетна подготовка - вадят се карти на летище Мюнхен, взимат се честоти на навигационни станции, обсъжда се зададения departure route (не можеш като на F-19 да си излетиш както искаш, ами ти казват Departure route is, примерно, SIERRA 1 Quebec, отваряш картата и виждаш че зад това седи "излети и набери 1900 фута, и се отдалечи на 3.8 мили от навигационна станция Мюнхен, и (когато и двете условия са изпълнени) завий наляво по радиала 132° на станция Мюлдорф" - оттам те поема трафик контролера. MUC има две писти и ако завиеш преди 3.8 мили можеш да блъснеш паралелно излитащ 737 за София, примерно), обсъжда се какво се прави ако откаже двигател - под 60 възела спираш, над 60 - излиташ, спираш повредения двигател и звъниш на летището.
После се палят двигателите, тюнва се 121.7 и:
"Munich Apron, delta india lima foxtrott mike, requesting taxiways to runway aight left" (цифрите се изговарят изменено - zeero, one, two, tree, fiver (четири е, а звучи като пет), fife, six, seven, aight, niner)
"Delta india lima foxtrott mike, Munich Ground, you are cleared for taxi to runway 8L via oscar two delta two november exit november sierra bravo fiver, when ready for take-off contact Munich Tower on one one aight decimal seven"
"Delta-fox-mike taxiing to 8L via oscar two delta two november exit november sierra bravo fiver and contacting Munich Tower on 118.7, over"
Излишно е да ви казвам, че имаш clipboard с листа и си записваш. От такси картата на MUC виждаш, че съобщението означава напусни хангара на стоянка оскар две, тръгни по рульожка делта две, излез през изход новембър, страна новембър, поеми по рульожка сиера (южната тънка улица, дето се вижда под пистите на гугъл, сиера идва от south) и излез на пистата през изход браво четири. Всичко това се прави от навигатора, докато пилотът си (който може да е тъп) си драпа кесиите. Навигаторът му показва пътя с химикалката на картата - превод от ейпрон език на човешки...

После се рулира, по времето на което се тестват спирачките и механизацията на крилото, спира се пред пистата, натискат се спирачките, форсират се двигателите и се тестват пропелерите, горивните помпи и се правят още сто неща, за да може да се каже после, че е по-вероятно да умреш в кола, отколкото в самолет.
"Munich Tower, delta india lima foxtrott mike, requesting permission for take-off" "Delta fox mike, Munich Tower, you are cleared for take-off, climb to flight level fifty and contact Munich Radar on 127.95"
Потвърждаваш, излиташ и най-накрая малко кеф без процедури. Но пак си зает като луд, и то защо. Първо, нямаме GPS (там си виждаш самолета на карта в реално време, като на компютърна игра и всичко е елементарно), но идеята на практиката е да се ориентираш по радио-сигнали и летиш като през петдесетте. Така че навигаторът получава непрекъснато съобщения от Munich Radar накъде да лети и с кого да говори, та се правят непрекъснато изчисления. Пилотът пък би бил добре, ако това не беше Microsoft Flight Simulator - значи на тоя боклук самолетът изобщо не ще да лети по права линия и най-трудното нещо е да поддържаш височина - 90% от времето местиш щурвала, щото самолетът си ходи накъдето си иска. Аз си мислех преди, че джойстика ми е скапан, но управлението на симулатора е направено оптимално и просто софтуерът е шайзе.

Следващото филмче е от втория ни полет и сме мноо зле, но на изпита и последния полет не можех да снимам, защото бяхме адски заети. Тук още не сме се обиграли да говорим добре, не знаем чек-листите, и колегата почти ни убива и при излитане, и при кацане.

Отгоре на всичко, летяхме винаги във време с триста метра видимост - нямаш никакви ориентири и виждаш пистата десет секудни преди кацане. Само по радиовълни се возиш. То, затова и на първото филмче нищо не се вижда. Съжалявам, че са толкова дълги, изрязвал съм много, но практиката беше по четири часа и няма как да са кратки, ако искам да покажа нещо изобщо. Единственото ми филче с добра видимост е това от нощния полет (доколкото нощем се вижда нещо). Ако сте на работа и ви плащат на час, може и да ги видите.

Трябва да ви кажа, че иначе цялата работа доставя голямо удоволствие. Още по-кеф ми е сега, когато гледам Air Crash Investigations, защото преди въобще не вдявах за какво говорят в кабината. Обаче е много учене и практика цялата гадост... Но беше голям кеф, ако не забие някой от четирите Flight Simulator компютъра в мрежа. Нямахме истинки уреди - бяха прожектирани на монитори, както се вижда от снимката. Симулаторът е направен от студенти, в рамките на четири семестърни работи - три от машиностроенето, и една, разбира се, от информатиката.

На всяка практика имаш два полета и си веднъж пилот, и веднъж - навигатор. Навигацията я оплесквахме до последния момент, но на изпитът бяхме супер. От друга страна, винаги кацах идеално, а само на изпита заходих малко встрани и хич не беше красиво. Но поне не се разбихме. Проблемът беше, че летяхме Мюнхен - Аугсбург, а на Аугбург не бях кацал никога, а пистата е толкова дълга, колкото е широка мюнхенската. И при никаква видимост си беше направо кошмар - не знаеш къде има хълм, не знаеш нищо. Та, сега, след девет поредни оценки 1.3, ми плеснаха 2.0 за цвят, но поне знам, че ако ми се наложи да приземя самолет, ще се опитам с кеф, каквато и да е ситуацията.

Рейтинг

Коментари

Shorty - на Fri, 28 August 2009
Да, без джойстик изобщо не може да се лети. Но MSFS, както съм описал не е най-доброто за летене, понеже машините са нестабилни. Можеш да вземеш 747, де - там няма мърдане. Но то кефът е основно от навигацията и работата с уредите, за което ти трябва кабина. Ако си го играеш на компютъра, всичко това става с клавишни комбинации и луд ставаш докато ги научиш... Ако е само за полет, мога да препоръчам IL-2 Sturmovik - хем по-приятно управление, хем с картечниците на някое Кавазаки можеш да разпориш половин американска ескадрила.
rutash - на Fri, 28 August 2009
Не се киризи много на филмчетата, но изглежда много яко. Със сигурност бих поиграл и аз на това симулаторче :> Заслужава ли си да си го инсталира човек? Предполагам че ще трябва и джойстик непременно.