И пак правила 2 - Shorty - 2009-10-01 19:33:18

Тая статия е дългичка, щото съм събирал материал за нея. Така че четете, ако ви плащат на час, а не на проект.

Знаете как обичам "уредеността" на Германия. Преди да замина, си мислех, че това е начинът една държава да работи и да се живее добре в нея. Но когато дойдох, разбрах, че може би понякога просто става дума за маниакален идиотизъм. Пиша ги тия работи, защото не можеш до отидеш дори до тоалетната, без да прочетеш няколко табелки по пътя, пък и вътре. "Мъжете да сядат, когато пикаят" (станете жени), "не забравяйте да ползвате четката" (това го бяха написали на едно място така: "Hinterlässt du Spure deiner Würste, sei so gut - benutz die Bürste" - оставяш ли следи от твоите вурстова, бъди така добър и ползвай четката). Когато отидеш в Практикер, има стелажи със стандартни забранителни табелки. За кво ли не... Та, тук ви показвам следните няколко примера, обединени в една статия, че да не спамвам много блога...

Подсещаща бележка от студентската управа. Откъснах я от стената на общото помещение в общежитието на Деската. Казах си, е те тва е за долни!

Подпомагайте пестенето на вода, ток и смет. (Частично съкратено)
Скъпи живущи, заради покачването на експлоатационните разходи и особено по екологични причини, Ви молим, да имате предвид следните съвети:

1. Вода

Къпане. "Затваряйте крановете по време на сапунисване и миене на косата и я пускайте, чак когато пак имате нужда от нея." Как, по дяволите, да си мия косата без вода? И колко време според вас се сапунисвам? Че аз се къпя за три минути, значи като затворя водата за по-малко от минута, после ще ми трябва време да настроя температурата и пак ше я изабя повече вода.

Миене на зъби. "Използвайте чаша за миене на зъби и моля, не оставяйте да тече питейна вода с минути в канала." Ще си купя чаша, специално проектирана за миене на зъби. Даже с ТЮВ (немската техническа комисия). Нищо, че ще струва тройно.

Миене на чинии. "Не мийте чиниите си под течаща вода." Да, това съм го виждал... Дойчовците напълнили едната мивка със сапунисана вода, другата - с чиста. И топят чиниите в едното, търкат - после в другото. Докато чистата вода стане на гъз. Много хигиенично - чиниите си остават мазни и осапунени. Да не говорим, че мивките са с двайсетина литра обем и като измиеш пет чинии, харчиш по осем литра вода на чиния, нещо в което аз съм по-икономичен.

Копче за икономично измиване на тоалетната. "Ползвайте го, ако го има, при необходимост." Не, не е необходимо, ние и без това пускаме водата, само когато амнистираме кафявия затворник.

Повреди. "Незабавно докладвайте капещи чучури!"

2. Ток

Работа с компютър. "При дълги паузи включвайте програма за пестене на енергията. Как става това, ще видите в документацията на Вашата операционна система. Избегвайте скрийн-сейвъри!". Аз пък съм с Windows свален от нета и нямам документация. Затова и не ползвам компютър...

Изключване. "За всички уреди важи: изключвайте уредите, които няма да ползвате повече - скенер, принтер, монитор." Т'ва стенд-бай много хаби. Имаше преди години изследване (някой е направил докторат, вероятно) че стенд-бая на телевизора хабил цял миливат. По телевизията имаше кампания да не си оставяш тв-то на стенд-бай. Естествено, няма смисъл от дистанционно при това положение и се връщаме в 56-та. Значи, един миливат. Ако 60000 (шейсет хиляди) домакинства послушат този съвет, ще осигурят ток за една 60 ватова крушка. Аз съм едно-единствено домакинство от 12 кв. м., сам съм, и притежавам 5-6 сто ватови крушки. Навярно ако цяла Германия послуша този съвет, токът за моята стая ще е спестен.

Пестене на ток и пари. "Можете да пестите, ако ползвате ток в периоди с по-ниска тарифа. Това са: октомври до март - понеделник до петък от 22:00 до 6:00, събота 13:00 до..." Nice try! На мене токът ми е в цената на стаята! И дори да се сцепим от пестене, вие пак си ми вдигате всеки януари наема и правите баси парите! Изкарвате го пестене, все едно мойте си пари пестя... В старото ми общежитие студенстката управа ни беше залепила покана за състезание: Къщата, която в периода февруари - юли изхаби най-малко ток и вода, печели каса бира! Ето това е - ние, 20 стаи, ще ви спестим няколко хиляди евро, а вие ще ни купите биричка за 11.99 (на едро и по-малко), и ще има по една за стая! Още на същия ден с Дългото момче си купихме една каса само двамата и я изстудявахме под течаща вода :D

Бележка на хладилника в общото помещение на моя етаж (т. нар. гап)

Правила за поведение в гапа. (съгласно противопожарната наредба)

Цел: намаляне на риска от пожар.
- стриктна забрана на пушенето (също и никакво оставяне на пепелници в гапа). - Е, признайте си, че цялата работа сте я написали само за това. Ама сте тъпаци, щото се криете зад някъв закон (както винаги), а не сте мъже да кажете "Абе, нема да пушите тука, че мирише на лайна от тия цигари и ше ви строшим главите!"
- ползване на алуминиеви щори (съответно, труднозапалими завеси) - а мойта стая що не сте сложили?!
- използване на огнеупорни кофи за боклук - а бронежилетки да носим ли, така, за всеки случай?
- редовно изхвърляне на боклука и хартията - пак nice try - няма да ви хвърлям боклука никога...
- изнасяне на пожароопасни мебели - скъсани канапета и т.н. - предлагам да седим на пода, щото мебелите са си опасна работа. Много е важно това изречение - всяка седмица се образуват такива мебели и трябва да изнасяме редовно.
- не складирайте леснозапалими вещества - спирт за разпалване на грил и други. - а в стаята си защо мога да го правя? Или от суеверие просто пожарът не трябва да тръгва от гапа?
- да се пази разчистен пътят за бягство през гапа. Гапът ни е колкото стандартна стая (12 кв. м.) - бая път има през него - едни коридори, едно чудо...
- фурна с часовник за самоизключване. - аре бе, скръндзи сте и пестите пак ток.
- взимане под внимание на пожарната проблематика при покупка на нови неща.

Ами, аз мисля, че тук просто съседите са искали да забранят пушенето и са дописали следващите глупости само за обем. За да не се чувстват дискриминирани пушачите (болна тема в Германия). "О, нямаме нищо против да пушите, но за съжаление е опасно заради неизбежните пожари, и трябва да ви забраним. За съжаление!". А иначе, на вратата на гапа, до упътването за оказване на първа помощ и листчето с указания за оглеждане за съмнителни типове, си има залепен лист с противопожарни указания - този път от пожарната (компетентен орган), където не пише нищо за пушенето. Защото НИКОЙ не може да ти го забрани у вас си!

Сори за снимката, снимал съм я през един мръсен джам. Това е вратата на библиотеката в студентски. От другата страна има още толкова.

Не внасяйте ядене и пиене. Библиотеката е за студенти - външни лица и не-студенти да не влизат. Забранени са учебните групи (не говори!). Пушенето забранено. ТИХО! Забранено внасянето на телефони. Тичането забранено. Не дискутирайте правилата. (явно сами се усещат, че прекаляват и се майтапят...). Не внасяйте чанти, якета и чадъри.

Най-накрая да съм напълно съгласен с всичко! Да, ама тва са неписани правила - защо трябва да ни го напомняте, като е ясно, че не се пуши в библиотека?! А да забранят влизането на външни лица е направо смешно. Аз ако съм външно лице с долна цел да влезна в библиотека, този надпис май няма да ме спре.

Хубави са им правилата, ама прекаляват. Пълна полицейщина. Защото в една страна като Италия примерно, важат същите правила, без да висят табелки навсякъде. И въпреки, че са с друг темперамент и улиците им са пълни в един през нощта, че поркат и ядат, че сецат и се смеят, карат маранелота и алфи и пак са развита страна и голяма икономика. Само че живеят... Аз предлагам да не се къпем изобщо, за да не вредим на природата. Също и да не излизаме никъде - може да те удари кола или да се спънеш. Само да си бачкаме и да плащаме 50% данъци! С такъв кеф ще се преместя някой ден...

Рейтинг

Коментари

Shorty - на Thu, 8 October 2009
Че Васо си се изразява много просто и ясно - всеки го разбира това :DD - 1. Намерете ме в стаята ми...
vaso - на Wed, 7 October 2009
Абе, не ми обяснявай ти, че не съм разбрал. :) Много добре съм си го разбрал даже!
Replica - на Tue, 6 October 2009
Пак не си разбрал, Вася! И се казва "Bad rules, you make me look stupid! ;)
vaso - на Tue, 6 October 2009
Кое дишане е по график, кой свтофар немога да хвана на зелно и коя врата не се отваря?! Все въпроси с ясен отговор. Stupid rules, you make me look bad! :)
Replica - на Mon, 5 October 2009
...иначе има глоба и затвор, да доложа и аз :)
rutash - на Mon, 5 October 2009
Да, но е важно да се отбележи, че дишането е само по график и трябва да се извършва пестеливо.
Replica - на Sun, 4 October 2009
Шортиславе, можеше да си спестиш дългия превод (за което аз и другите немско-не-говорящи ти благодарим) и трошенето на пръсти, като напишеш, че всичко е забранено! Разрешено е само дишането и плащането на данъци :)
Shorty - на Sun, 4 October 2009
Е, тва е да ни им живееш в държавата :))
rutash - на Sun, 4 October 2009
И аз мога да кажа още един тон неща. Но понеже точно в момента имам един определен германец на гости от Мюнхен, ще се въздържа, а пък през седмицата ще допиша още малко.

Истината е, че аз германците ги харесвам така, както са - можеш да им се качиш на главата, да си вземеш каквото ти трябва и като ти писне от тях, да им покажеш среден и да ги оставиш да си ядат вурстовете.
rutash - на Sun, 4 October 2009
Имали друг темперамент италианците - какъв темперамент имат германците питам аз? Ето какъв - никакъв! Говоря за масата. Просто нещата в Германия са обърнати към масата, огромна средна класа, която бачка като откачена и чака да им падне тавана на главата. Но иначе са се застраховали, за да може ако оцелеят, да вземат някой лев.
ivan - на Fri, 2 October 2009
ХАХАХАХАХ БАТ ВАС ... ИЗПРЕВАРИЛ си ме с 29 секунди ГАД МРЪСНА
ivan - на Fri, 2 October 2009
Ооо батко батко,
Къс ... тва е ясно, аз коментара не го пиша за теб, ами за четящите и невярващите. Бай Асен Миланов нема акаунт да добави. Едно време имаше една баба Хартман ( там дето миланов щеше да и взриви караваната с една бутилка газ .. ма тва е друга работа ... и дето препикавахме ягодите на комшията, шото се оплакваше че сме дигали джангър ) та оная ми ти кукумявка беше облепила ЦЯЛАТА стена на душ кабината отвътре с правила от сорта. НАчи ... нема да фъргате косми в канала ( бабе ние се бръснем да те еба ... ). След като се изкъпете ще избършете пода. След като се изкъпете със специалното средство за бърсане на стъкло ще избършете стъклото. Ще отворите вратата да се проветри ... ЕБЕМ ви в правилата. Един ден като си немам друга работа ще зема да си моделирам един немец с УМЛ. Ей така за майтап. Със сичките му състояния.... И ще си го сертифицирам по ДИН, ТЮФ и ебали още кво. Къс ... зафащаме темата за Митовете и Легендите за немците. Сметам да я разнищим един път за винаги.
vaso - на Fri, 2 October 2009
Глей 'ся, слагаш и ти една табела на вратата:
Казването на думата "Hubschrauber" ферботнато в мое присъствие!!!
И като ти потропа някой на вратата с вапроса: Мартин, защо е забранено? Ти му казваш: Ми я кажи "Hubschrauber"! И той като ти каже, знаеш какво да му отговориш. Няма да го пиша, че ме е срам! :>