Станахме суперкомпютърна държава - rutash - 2008-09-09 18:21:36

В нюза днеска са написали статийка за Станишев и суперкомпютъра. Статията я има тук. Ще ме извиняват от нюза, но ще си позволя да цитирам части от текста, защото някои коментари напират в мен като мая в тоалетна.

Суперкомпютърен център откри днес премиерът Сергей Станишев в сградата на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения.

Браво!

С него се финализира техническата част по създаването на Национален център за информационни и комуникационни технологии и микроелектроника.

И така, вече сме горди притежатели на въпросния център. Чудя се, дали някой от заспалите дъртаци в БАН или професори по информатика в МЕИ знаят какво може да прави машинката?

Премиерът отбеляза, че такива компютри нямат редица европейски страни като Австрия, Унгария, Словакия и други.

Е, пак браво на премиера! Той като виден компютърен специалист ги разбира тези неща. От друга страна, изброените страни си имат други неща, които ние нямаме - примерно улици, тротоари, метро, нормален градски транспорт. Също така паркинги, където може да си оставиш колата, вместо да си я паркираш в изпотъпканата градинка. Но ние си имаме компютър, което си е бая по-важно. Другото са дребни работи.

България има съгласието на Европейската комисия той да е регионален суперкомпютърен център в Югоизточна Европа.

Благодаря на Европейската комисия. Много мило от тяхна страна. От утре ставаме. Че днеска ще сме много пияни на откриването.

Суперкомпютърът се очаква да ускори изграждането на икономика, базирана на знанието в България.

И това още тази година! Догодина се очаква да почне да приема решения и наредби, а по-догодина и закони. Така на пичовете няма да им се налага да ходят в парламента изобщо. Просто трябва да му отворят там около 200 порта за четци на карти или направо да го интерфейснат към системата за гласуване. И тогава ще цъфнем, а скоро след това и ще вържем!

Компютърът е 2500 пъти по-бърз от най-бързия домашен компютър, изтъкна генералният директор в IBM Петър Тесарик.

Да, освен това е голям колкото 1.5 футболни игрища и тежи колкото 18 слона. Харчи елетроенергия колкото милион и половина електрически крушки и смята колкото три милиона маймуни, триста крави и двеста тридесет и три кокошки. Едновременно! Само дето не снася яйца, нито дава мляко.

Суперкомпютърът се използва за научни изследвания в областта на медицината, за ускорено откриване на лекарства, за финансово моделиране и в сферата на образованието, съобщиха от ДАИТС.

А, значи вече го използват. Добре.

На откриването беше направена и официална презентация на суперкомпютъра пред премиера, министъра на финансите Пламен Орешарски, министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, ректори на университети, шефове и експерти от сектора на информационните и комуникационни технологии.

Това е компютър. Той е много бърз. Освен това е скъп. И не ни трябва. Но ние си го купихме. Не че друго, но от IBM ни направиха предложение, на което не можахме да откажем. Освен това бюджетен излишък колкото искаш. И за нов автопарк ще има, но понеже ще останат, да си вземем и едно компютърче.

И най-важното са пропуснали. Входът е откъм ул. "Кузман Шапкарев"!

Рейтинг

Още няма рейтинг

Коментари

rutash - на Wed, 10 September 2008
Да го дадат, Вас, ама няма да го дадат. Оня охлюв - министъра на публичната администрация - ще отиде при най-дъртия в БАН и ще му каже - ето ти компютър, ти като най-старши алкохолик отговаряш за системата. И той на своя страна ще се надуе от току що придадената му власт и ще има "Няма да го пипате, щото аз отговарям и ако му направите нещо мене ще накажат". И до там.
dolna_cherta - на Wed, 10 September 2008
Васо, добре го каза !
Iliya - на Wed, 10 September 2008
Малка справка в Уикипедиа показва, че този вид компютър идва в модули/racks/ по 4096 процесора, т.е. хората от IBM са доставили два "хладилника". В интерес на истината, машината не е лоша - този модел е въведен средата на 2007. Най-мощния компютър от същия вид в Европа се намира в Юлих, Германия и има мощност 167 терафлопа ~ 8 пъти по-мощен от нашта машина. Друг е въпроса колко ефективно ще се ползва. А сравнението с домашните компютри е типично по (х)американски. Ми да бяхте направили клъстър от домашни PC-та. По тяхната логика това би дало същата производителност. Стига с тези сравнения между футболни стадиони и голф игрища, хептен за "интелигентни" ни взимат.
Iliya - на Wed, 10 September 2008
Народа го е казал - На гол(ф) тумбак, чифте пищови.
Имайки в предвид, че за подобен компютър трябва специално помещение/сграда, мощна климатична инсталация, резервни захранвания и т.н. - всичко това естествено е по силите на нашата високо технологична държава. Но виж, на нещо маловажно и второстепенно като пожарите в планините не си струва да се обръща внимание. Дори звездата на политическото небе бате Бойко Пожарникаря няма какво да добави.
vaso - на Tue, 9 September 2008
Да, и аз четох днес статията в нюза. Мислих. После пак четох и пак мислих. Но колкото и пъти да повтарях упражнението така и неможах да стигна до смислено обяснение, защо ни е притрябвал суперкомпютър. За какво ще го ползваме? Тия неща смятат като полудяли, тук няма кой и с какво да го натовари. Да го бяха дали на МЕИ. Тва е то, прогрес! Нищо че млекопроизводителите си изливат млякото по добре изградените ни и безкрайни магистрали в нетрезв унес след поредната премия получена от високите продажби на качествената им продукция... Сега, уважаеми иправляващи, ще можете да сметнете със новата си играчка колко още ще можете да откраднете преди да слезете от власт!!!