На Серго трамвая - rutash - 2008-11-19 17:13:05

За 47мия си конгрес БСП засне рекламен клип и го пусна по телевизията. Явно доста шум е предизвикал, защото дори и аз - човекът без телевизор - намерих начин да го гледам. После четох различни мнения по въпроса, какъв бил клипът, какво означавал и т.н. Ето защо тук искам да представя и моята гледна точка.

Да започнем с очевидните неща - Сергей Станишев кара трамвай. Аз това го разбирам като образа на някой, който е начело. Ватманът още е известен като "водач". Значи Сергей води. Но какво води той?

Хм, че как какво - води държавата, Република България. В качеството си на министър председател, той единствен има правото да се подписва от името на цялата държава. Метафората тука е ясна - Сергей управлява, той е начело. Но да се върнем на трамвая. Ако Сергей е водача, то трамвая трябва да бъде държавата. Хубаво, това се разбира лесно. Но защо държавата е толкова овехтяла, направо ретро? Какво иска да ни каже БСП с това? Целият клип е заснет без цветове, което допринася още за усещането за отминали времена. Нима искат да ни върнат в миналото?

После се появява Стефан Данаилов. Той първоначално гони трамвая (държавата), а после се качва в движение. Сякаш успява да я догони, без тя да му обръща особено внимание. Аз съм объркан. Та нали БСП води социална политика? Точно тука би трябвало държавата да обръща повече внимание на нуждаещите се. Или аз разбирам социалната политика погрешно? Както и да е, който успял да се качи - успял, другите да му мислят.

Интересно, още в началото на клипа, камерата се обръща за миг към надписите над ватмана. Там четем, че разговорите с водача не са разрешени. Защо? Ако Станишев ни води нанякъде, нима не се интересува от това, което другите имат да му кажат?

Но очевидно без никакви притеснения, Стефан Данаилов директно отива при водача, който от своя страна го заприказва. Аз отново съм озадачен. Защо това потъпкване на правилата, специално изтъкнати преди секунди? Защото Сергей и Стефан се познават? Или има нещо друго, което на мен ми убягва?

Двамата разменят по няколко реплики, когато Стефан Данаилов най-накрая казва, че "мечтите и идеите си останаха все такива" (като едно време, бел. ред.). Значи идеите са си като едно време, а? Как тогава се вписвате като модерна партия в новото време, след като идеите са ви като едно време? Интересно ми е, какво се има предвид тука, но клипът ни оставя без отговор.

Тогава внезапно се включва и единствения пътник в трамвая, който с ръка на сърцето казва "Сергей, тук са и идеите и мечтите". Аз се радвам, че човекът си има мечти и идеи, в наши дни повечето хора на тази възраст едва ли мечтаят много. Така че това е положително. Но защо този човек е единствен в трамвая? Нима няма други пътници, готови да последват водача? И защо сте избрали човек на привидна възраст от 70 години? Какви идеи може да ви донесе той?

И така, нека да обобщя - Сергей Станишев е повел полу-празен трамвай. Трамвай, символизиращ държавата, изобразявайки я като стара, ретро. Може би дори с носталгична нотка. Аз до колкото разбирам от трамваи - те все си вървят в коловоза. Водача там е без глас, когато става въпрос за посоката. Може би БСП ни предупреждава за невъзможността на управляващия да си върши работата?

Във всеки случай този клип има доста объркана и на места неразбираема за мен символика. Може би някой от другите долни тук може да подхвърли някоя идея, че да схвана и аз най-накрая какво иска да ни каже БСП?

Рейтинг

Коментари

rutash - на Thu, 20 November 2008
Ха добре си ни дошъл! За проблема с активацията имам представа къде е, ще допълня в ЧЗВ.

Иначе предполагам си видял много долни с маймунски задник на профила. Имаш 7 дена :)
Saavedra - на Thu, 20 November 2008
Та това, което исках да кажа всъщност беше - Здравейте долни, добре съм ви дошъл :) Радвам се, че ме приемате като "долен член" (дай боже всекиму), въпреки че кодът ми за активация подейства на 6тия път :)
Saavedra - на Thu, 20 November 2008
Забавно е клипчето, наистина е малко предобрено откъм символика, както беше и "Ела на Бузлуджа, баба ти ще е там":) Само чакам на бате ви Бойко да му подшушнат очевидната заигравка с ватманството като белег на хомосексуализъм (с любезното съдействие на евгени минчев), той и без тва напоследък го заиграва на тая тема. Иначе с нетърпение очаквам някой клип на пожарникаря, да видим 007 ли ще го раздава или спайдърмен, може да го снимат като 300 ама да е само той :)
Shorty - на Wed, 19 November 2008
Хаха, спирката на улица "Вишнева"... Нема ли го Дарк да се качи на тоя трамвай :)))
Shorty - на Wed, 19 November 2008
Тя и музиката е от "на всеки километър". Някой да беше снимал пропаст накрая на релсите..
vaso - на Wed, 19 November 2008
Ми, какво да ти кажа, ао беше ориентирано към младите щеше да е кола, да е спортна в нея да се качва мацка и така. А старите хора се воозят на трамвай. Таргет групата, както е модерно да се казва, е друга. За това ни е непонятен клипа на нас. Ама възратните хора се индетифицират с дядото в трамвая.
rutash - на Wed, 19 November 2008
А Стефан Данаилов аз не го видях да дупчи билет, така че може би искат направо билета без пари да е.
rutash - на Wed, 19 November 2008
Да, и аз така го разбирам. Но това в моите очи е по-скоро антиреклама. Но може би това е така, защото не съм дорасъл до 70 още ...
vaso - на Wed, 19 November 2008
Глей са, ретро визията е вързана с "На всеки километър", оттам и Стефан Данаилов. Идеите са старите, демек партията не променя тва за което се бори - билета 6 стинки, сиренето лев. Лидера може да е нов, но песента с е старата. А дядото в трамвая символизира електората. Щото за тях гласуват възрастните хора. Ретро препратката съшо е ориентирана към тази таргет група. Аз така го разбирам, незнам как е. :)