БГ толерантност - rutash - 2008-10-28 18:10:43

И понеже Долен Вас зачекна отново темата с шофирането и толерантността, мисля че е време и аз да изкажа мнение по въпроса. Естествено, всички се дразним, когато някой ни засече или се набута пред нас на светофара. Също е гадно, когато някой завива от погрешната лента нарочно и задържа триста коли отзад, за да мине той. На всеки се е случвало и ще продължава да се случва. Но за да се намери решение на проблема, първо трябва да се потърси причината.

Вас даде пример с Германия. Там хората наистина спазват правилника и се редят на опашката. Но това не е само до хората. Привидно е така, но не е, казвам го от опит. Ако се опиташ да караш нагло (правил съм го) няма никакъв проблем. Минаваш ги всичките на светофара и те те гледат втренчено като извънземен (какъвто всъщност си) и се чудят на наглостта ти. Това работи често, полицаи има рядко. Обаче хванат ли те - тежко ти и горко. Нито можеш да ги купиш, нито можеш да се разбереш с тях. Отнасяш стабилна глоба и ако се опъваш много или се правиш на много велик, може и да те закопчаят, та да видиш, че всъщност не си.

Там също така няма как да изпъкнеш с колата си, просто защото всички карат скъпи, нови, немски, мощни коли. Така че факта, че си се качил в голям Мерцедес не те прави никой, напротив.

Но защо, след като можеш да се предредиш понякога, все пак никой не го прави? Отговора е прост, но за достигне до него на човек му трябва повечко време понякога. А ето и истината: хората са се научили, че спазвайки реда, нещата се случват по-ефективно, отколкото ако се правиш на тарикат. Защото в София тариката върви на единия светофар, върви на втория и на третия среща бетоновоз, на който му е през силуза, че оня иска да мине. А двеста хилки срещу бетоновоз не излизат. И да кажа честно - съмнявам се, че тарикатите стигат по-бързо от другите. Просто трошат повече нерви. Защото, за разстоянията в София не е от значение. И най-големия тарикат няма да изпревари и най-голямата балама с повече от 10 минути, където и да са тръгнали.

Точно това са разбрали хората в други държави, което на нас ни предстои да разберем. И ако те нямат проблем с налагането на реда, защото всички спазват закона, на нас ни предстои да ни се отели вола.

Също искам да отбележа, какво прави държавата в единия случай и в другия. Значи, в единия има улици като слънце, градоустройство, градски транспорт, улична маркировка, знаци и не на последно място, полиция на място. В другия случай няма нищо от изброеното - улиците са на дупки, в дупките даже не може и да паднеш, щото има паркирани коли вътре, улици, проектирани за две ленти се ползват на четири, хората се изнервят с право. И полицията - ами че те са най-големите тарикати. Мигач? Глупости, за какво?! Да мина от крайно дясно наляво? Ами че какъв е проблема, нали съм полицай. Защо да не наруша закона за пример на всички?!

Или пък другото - кога се е чуло и видяло, полицай да спре кола, задето се набутва на светофара? Или задето спира движението на бул. "Цар Освободител" на светофара пред ректората за надясно? Това са дребни нарушения, които се наказват с порицание или фиш - полицаят няма икономически интерес да си мръдне и пръста в този случай. А икономическият интерес е единственото, което вълнува полицията в града - нищо друго. Дреме му, че си пиян, че караш в насрещното, че паркираш на тротоара, че се предреждаш и отнемаш предимство. Ако си платиш досатъчно - прави каквото знаеш.

Следователно, държавата и органите на реда създават предпоставките, хора с много пари да се чувстват над закона, да не спазват правилата, защото правилата са за балъците. Едновременно с това държавата не прави нищо по въпроса години наред. Няма транспорт като света, няма алтернатива. Всеки селяндур може да регистрира гробница на 20 години, която е купил за триста лева отнякъде си и да я подкара с пълна сила през центъра на града. Техническите прегледи ги нямат хората за нищо, без проблем можеш да си прекараш колата на преглед срещу 20 лева, без дори да я закараш в КАТ! За какво говорим просто?!

И ако в другите страни хората строят метро, разширяват улици и мислят за градоустройствени промени, у нас хората затварят улици, правят ги еднопосочни и слагат колчета, кофи и саксии по тротоарите, че поне там да не спират коли. Във всяка развита държава неизменна част от големия град са и големите паркинги на входовете на града - че да може да дойдеш, да си оставиш колата и да се качиш на метрото, а не с пълна сила да се запътиш към центъра и да спреш там. Еми няма как Люлин, Младост, Обеля и Дружба да се качат на колите си и да дойдат в центъра на града. Не става. Да не говорим за тези от Перник.

Освен това има магистрали. Места, където хората с бързи коли карат по-бързо и не пречат на останалите. Не си пречат взаимно, така да се каже. И не умират толкова. Защото не им се налага да изпреварват. Имат предпоставки да спазват закона. А ние имаме закон, нула предпоставки да го спазваме и хиляди причини да го нарушаваме. Е, тогава и картечница да си сложа на колата няма да помогне, защото и другите ще си сложат. Ако слезнеш с бухалка, оня може да извади нож. Ако имаш нож, сигурно ще те гръмне. А и да не стане така какво? Да не би да наръгам някой, за дето ме е изпреварил? Това не оправя нещата. Трябва генерално да се помисли по въпроса. Да се погледне отгоре. Искам да ви кажа, че при правилните мерки, всякакви тарикати със скъпи коли ще прегърнат правилника и ще го разцелуват. Ама няма кой да ги предприеме мерките.

Рейтинг

Коментари

ivan - на Wed, 29 October 2008
А за писмото - изобщо не се шегувам. Чакаме да се понапълни блога с мнения и ги събираме и ги пускаме съвсем неформално. Ей така ... за идеята. За да знам че мога да псувам и имам правото да го правя
ivan - на Wed, 29 October 2008
Така ... мисълта ми беше следната бате Ташев. Ако човек е безотговорен и има самосъзнанието на тарикат и пинисчия, и господ не може да го оправи. Оправя го само 12-тия калибър. Иначе улових аз долната нотка за родоотстъпниците ;))) Ще дойде и този ден в който ще се сцепим за последно в ЩуЩа ;)
Васо да си яде ушите като не знае кво е тва ;)
rutash - на Tue, 28 October 2008
Виж сега бате Костов, аз съм последният човек, който ще седне да разправя как ние сме зле и колко другите са добре. Все пак аз съм човекът, който си събра куфарите и се прибра вкъщи - хубаво или лошо - вкъщи си е вкъщи.

Аз просто коментирам как хората спазват закона и как ние не го. И за говедото не си прав - ако София приличаше на Мюнхен (градът за пример в учебниците по градоустройство), никой нямаше да се изнервя и да се бута и тъпче. А че далавери стават навсякъде ми е ясно. Ама пак сме ние тези, дето ги правиме далаверите.

И не на последно място - аз съм за да съберем един куп предложения и да ги пратим на кмета. Или просто да ги пуснем в блога - той е за това.
ivan - на Tue, 28 October 2008
Така ... е ся вече тря се намеса. Първо да затворя устата на един многознайко с неговите самолети. ПА байноле като ти е толко гадно в БГ и ти е готино на летището оти цивриш, че немците са прости ... Второ ... бате Ташев лично съм регистрирал седлови влекач ( камион дето тегли 30 тона ремарке) без да го е виждал полицай ... познай къде в Германия. Мдам точно така .. така че айде дотук с тва колко другите са добре и колко ние сме зле и сме балъци. Ясно е че беззаконието и липса на отговорност ( та било то и морална ) подтиква към безредие, но колкото и закони да му сложат, колкото и полицаи да го следят едно говедо си остава говедо и не може да го направиш шофьор. В това отношение донякъде подкрепям Васо, че не трябва да се толерират разни бутачи и предреждачи. Иначе си прав за градоустройствения план. Аз се нервя как драгия ни кмет направи МНОГО булеварди на паркинг ( най-бруталния пример е Ботев от 5-те до солни пазар ). Прав си и за това, че трябва генерално да се реши проблема, а не да ми се хвали кметчето че отворил 300м. булевардче нейде си. Решения има много - паркинги, разтурване на гаражите, които са направени на магазинчета и прибрането на колите в тях. Разкарването на всички гниещи трошки от центъра и т.н. Изискване на парко-място при регистрацията в КАТ и т.н. много са и аз от край време си мисля да ги събера някак си и да ги напиша в едно отворено писмо до кмета. Ей така .. знам че никой няма и да го погледне, но едно лично спокойствие, че това което е зависело от мен като мизерен гражданин е направено. Ако имах повече власт, бих направил повече.


Казах.
Shorty - на Tue, 28 October 2008
Има изход. Летище София.
dolna_cherta - на Tue, 28 October 2008
E , това е !!! (handshake)
vaso - на Tue, 28 October 2008
И ти си прав... :)