Обществен ред - rutash - 2009-02-03 16:16:49

Скоро не бях коментирал статия от нюза. Ще ме извиняват пак, че публикувам порции от тяхното творчество, но просто не можах да се сдържа. Цялата статия я има на www.news.bg. И така, да започваме. Заглавието е "По-високи глоби за нарушаване на обществения ред", а в статията четем:

Високи глоби чакат нарушителите на обществения ред според новата наредба в София.

Дотук добре. Бате Бойко е подписал нова наредба. Аз съм за, нарушителите да се глобяват подобаващо. И без това записаните глоби (не само в тези наредби) са остарели и повечето пъти предизвикват предимно смях. Примерно "нарушителите се наказват с глоба от 1.50 лв. и до 3 години затвор".

Надолу четем:

Столичани, които вдигат шум между 14.00 и 16.00 часа, както и от 22.00 до 8.00 часа могат да бъдат глобени със сума от 500 до 2500 лв. За фирмите санкцията за подобно провинение ще е 2000 до 10 000 лв.

Първи извод: Ако ви гепят служителите на реда, да вдигате шум и да се държите непристойно в гореописаните часове, никога не казвайте, че сте фирма! Иначе ще ви струва двойно. Дори и да ви кажат "Ти си фирма! Аз те виждам!", вие настоявайте за обратното.

Внимателното четене на текста обаче предизвиква известно объркване у читателя.

В първоначалния им вариант глобите за граждани бяха до 5000 лв., а за фирмите до 50 000 лв. Както и в стария, така и в новия документ се предвижда налагането на глоба от 10 лв. с фиш при маловажни нарушения.

Тука не става много ясно, какво се има предвид. Ако "първоначалният вариант" е бил преди да гласуват новата наредба, то те май са посмекчили глобите, отколкото обратното. Сигурно се има предвид някакъв първоначален вариант на текста, който не е извървял и са го променили. Ама такива неща се казват, щото не става много ясно. По-надолу четем:

Предвижда се за някои от провиненията също да се налагат по-малки санкции. Глоба от 300 до 1000 лв. ще грози всеки, който пали огън на обществени места и хвърля незагасени цигари в кофи за боклук. За фирмите при това провинение санкцията ще е от 1000 до 10 000 лв.

За бога, фирми, не палете огън! И не си хвърляйте неизгасените фасове в кофата. Аз по принцип съм привърженик на идеята, фирмите да откажат пушенето като цяло. Не е здравословно за другите фирми около тях. Може би на цигарите трябва да се постави и знак за фирми: "Тютюнопушенето вреди на вас и на другите фирми около вас"!

Същото ще е наказанието и ако форсирате двигателя си на място, както и ако си правите сватбата на открито в градинка или междублоково пространство.

Тука съм съгласен. Очевидно две свързани неща. Не съм чел текста на наредбата (сигурно и от нюза не са я чели), но са сметнали да обединят двете неща в общ параграф. Браво! Никакви двигатели и никакви сватби на открито!

Заведенията, които нарушават работното си време, също ще се санкционират по тази тарифа. При повторно нарушение глобата ще е съответно за граждани до 3000 лв., а за фирми до 25 000 лв.

Това ми е интересно, дали работи и в двете посоки. Разцъфвам аз пред кръчмата в 8 примерно и тя не работи. Нарушение! Айде 25 бона.

Другото интересно е, че има и глоба за граждани. Т.е. ако сте гражданин, който нарушава работното си време, могат да ви глобят. Ако сте селянин, няма проблеми, за вас така или иначе не пише никога нищо. А ако ви хванат да си нарушавате работното време в кръчмата, която си нарушава работното време, тежко ви и горко! Да не говорим, ако сте фирма и пиете извън работно време!

Строги мерки се предвиждат и срещу вече порасналите деца над 14 години, които се люлеят на люлки или се качват по пързалки и катерушки в паркове и площадки.

Тук за порасналите фирми нищо не се казва. Очакваме поправки в текста на следващата версия. Все пак не може всичко на веднъж. И те са хора, и те имат граници и предели на възможностите си (освен Бойко). Тази година това, другата година - повече.

Рейтинг

Коментари