Невероятното нахалство на Райфайзен Банк - rutash - 2009-02-12 15:09:14

Вчера се мотахме със сестра ми и се заиграхме с един банкомат. Аз нямам много опит с тези машинки в България, защото не ми се налага да ги ползвам често. Знам, че ако намериш банкомат на твоята банка, транзакциите са ти без пари (в повечето случаи). Знам също, че обикновено има лимит от 400 лева на теглене, както знам, че ако картата ти е към немска банка, те бръснат по 5 евра на теглене, без значение колко теглиш и откъде.

С тези неща съм свикнал. Гледам да не тегля много-много поради гореописаните ценоразписи. Но понеже от скоро си направих и карта към сметката в България, реших да я пробвам на банкомата. Викам си - какво да направя - я да си погледна наличността в сметката. Картата ми е към Райфайзен Банк, а банкоматът беше на същата банка. Вкарвам аз картата, написвам кода - всичко работи, даже и бележка получавам. Не че ме интересуваше наистина, аз имам интернет банкиране и там проверявам всеки ден какво става. Ама си викам да пробвам банкомата.

Всичко вървеше чудесно, докато днеска не открих 50те цента такса за проверка на наличността! Мамка ви! Как не ви е срам, как спите нощем? - питам аз. Вашата карта, вашата банка, вашия шибан банкомат. А дано ви приседнат и да си ги занесете някъде тия 50 цента! Не че ми е толкова за парите, ама как може? Това е просто безобразие!

И като съм тръгнал да говоря за вас, ще си кажа докрай. В Райфайзен Банк не може да имаш дебитна карта по разплащателна сметка, трябва отделна картова сметка. Обслужването на разплащателната ми сметка струва 5 лева на месец за левова сметка и 5 евро на месец за еврова. Логично, нали? Всмисъл едната се управлява два пъти по-трудно от другата. Или по-точно 1.95583 пъти по-трудно. Или най-точно 1.951 пъти, което е и обирджийския курс купува на Райфайзен Банк за едно евро.

Още неща които не може - не може да имаш VISA карта към разплащателна сметка без овърдрафт. Ти може да си имаш пари, но не! Трябва овърдрафт и един тон документи, поръчители и други путки майни, за да ти направят карта. После я чакаш близо месец, защото пластиките се правели в Полша. И накрая виждаш, че имаш ОЩЕ една сметка - картова, която трябва да покриваш сам всеки месец, вместо да ти удържат оборота автоматично! Аз мисля, че със следващата издънка ще се откажа от услугите на Райфайзен Банк в полза на друга банка. Дайте мнения.

Рейтинг

Коментари

Shorty - на Fri, 13 February 2009
Хаха, синовете Авраамови са те обрулили с 50 цента :) То, това не е от банката, а е от банката и това, че в България го може. Сигурен съм, че РБ са си ок в Австрия и Германия - ама тука има закони, които да им пречат да са толкова алчни. Иначе си е банка - колкото може, толкова ще ти вземат. Транзакцията от Германия не е 5, а 3.90 и да ти кажа си е много приемлива цена за услугата - то тука между чужди банки е 4.90, към България е по-евтино...