Позата в стойката - rutash - 2008-09-25 15:24:52

Мдам, крайно време е да хвърлим малко светлина по въпроса с позата. И със стойката. Те сега различават ли се? Къде се практикуват, от кого най-често и защо? Има ли изисквания (guidelines демек) за това как се позира? Щото то не е лесно - освен, че да позираш, трябва и да ти се получи добре.

А ето защо, драги мои долни, съм ви приготвил настоящето писание. То е нещо като "Posing in a nutshell" или "Как да се науча да позирам добре само в 18 стъпки за 16 дена и една нощ, без да прекалявам с киселото мляко и зелевия сок". За по-лесна консумация съм ориентирал творбата си във вариант ЧЗВ, надявам се да допринеса по нещо за всеки.

Какво е поза и какво е стойка

Това е може би най-често задаваният въпрос. За това бързам да кажа, че стойката и позата се различават коренно. Обикновената поза е непринудена. Тя се случва най-често на плажа, под въздействието на достатъчно количество мента. Това предстои да се потвърди или опровергае относно ски пистите и чайчето с коняк. Но да не се отклонявам. Вижте този екземпляр с мента на снимката. Това е един обикновен, плажен позьор.

Позата е обикновено неорганизирана, т.е. всеки си позира както си иска. Непринудено. Небрежно (много важна дума, ще се спра на нея по-късно). Както съм показал на следващата снимка, за да позираш не се изисква почти никакво усилие, може и докато си кибичиш върху невидимата кърпа.

В конкретния случай, кърпата се вижда, но това е, защото тя не е твоя. Това всички го знаем. Както знаем и защо не разполагаме с нито една снимка, на която се виждаме целите, без да са ни отрязани краката примерно. Просто това не е нужно, след като има далеч по-важни неща, които трябва да влезнат в кадър. Примерно 70-80 метра небе, три чадъра, та дори и съседите отстрани, които все още не могат да повярват, на какви плажни позьори са се натъкнали.

Стойката от друга страна е обикновено организирана и нарочна. Тя се практикува по-скоро в закрити пространства с питеен характер и има за цел да привлече възможно най-много погледи. Колкото повече - толкова по-добре.

А ето, че на следващата снимка вляво са изобразени трима най-долни индивида, практикуващи обща стойка в питейно заведение с пиано характер. Надявам се всеки ще отбележи в миг, че за разлика от обикновената поза, стойката е доста по-организирана. Позьорите също така са доста по-облечени, сресани, напудрени, напарфюмирани и над.... няма значение.

Трябва ли да има ред в позата / стойката?

Не! По дяволите, в никакъв случай! Както ст. лт. Позе Позевски вече отбеляза, е едно от своите безсмъртни видео творения, "в позата не трябва да има никакъв ред". Иначе всичко се проваля.

Трябва ли да съм употребил(а) алкохол, за да позирам

Не е крайно наложително. Но се препоръчва горещо. Най-добрите стойки са забелязани именно в случаи на употреба. Но в никой случай не трябва да се прекалява. Иначе има опастност позата да се превърне в пиянски гротеск, което се различава коренно от това, което целим тука.

Аз позьор(ка) ли съм?

Трудно е да се каже. Ако си долен - естествено, това ни е вродено. Заедно с други долни качества като пуйченето, пиратствуването и т.н. Но за разлика от долността (която не се придобива, нея трябва да си я получил на раздаването, бел. ред.) позьорствуването може да се изучи и подобри. За целта трябва да се свържеш с отбран позьор от клас и просто да му се връзваш на всичките щуротии достатъчно дълго време. Ще останеш приятно изненадан от себе си в крайна сметка.

Абе позирам си аз, ама не знам дали ми се получава добре. Как да съм сигур(ен/на)?

Е тука няма общ правилник. Разгледай екземплярите. Или публикуваш снимката, може с коментарче и майсторите на спорта ще те оценим. Първо ще трябва да се примолиш на някой долен да ти качи снимката, де, иначе няма как да стане. Пък ако се окажеш много добър, току виж си се оказал и долен. Само че, не си знаел ...

А как да позирам със стил?

Ау, ти ме разби! Това е много много трудна работа. Изисква бая време и тренировки. Както и по-горе казах, законите тука са неписани. А ако намериш написани, прати ми ги, ще ги пренапиша веднага.

Ох, добре, разбрах. Аз никога няма да мога.

Ама нищо не си разбрал(а)! Не с тоя поражениски подход. Така нищо не става. Старание, безброй опити и повторение му е майката. И никакво отказване!

Баси, изобщо не знам от къде да тръгна.

Тръгни от горе, от първия ред. Препиши статията три пъти и прерисувай поне 4 от снимките. Напиши две есета, един преразказ и направи синтактичен разбор на най-малко 20 изречения. Като стигнеш пак тука, ако все още си задаваш този въпрос, значи от тебе нищо не става. Ако си закачил нещо, може да се свържеш с нас.

Аз искам като вас, ама бързо и лесно

Е, нема.

Уф, добре, кажете поне за бялата вратовръзка. Т'ва задължително ли е?

Хич не, но щом питаш, значи ти е привлякло вниманието. Както и на всички останали. Но за съжаление вратовръзката даде фира, защото бе изпрана в пералня. А както всички долни знаем, на тия атрибути много много не им понася. Така че и с това не мога да ти услужа. Но ти стискам палци да си намериш свой собствен атрибут.

Добре, мисля да се пробвам. Кой ще ме оцени и къде да си кача снимките?

Първо - успех! Стискаме ти палци. Второ - намери си някой долен от обкръжението. Свържи се с него и му се примоли да ти качи снимката. Ние ще оценим съответно по предварително изготвен списък с критерии и ще публикуваме резултат.

Имам и още снимки за показване, но да не стреснем хората мого. Нека почнат отнякъде, пък после ще обменяме опит. Току виж и ние сме научили нещо ново (макар че се съмнявам, бел. ред.) И така - надявам се успях да хвърля малко светлина и по въпроса с позирането. За въпроси се обръщайте три пъти на 180 градуса или веднъж на 540. Айде със здраве.

Рейтинг

Още няма рейтинг

Коментари

poze pozevski - на Fri, 26 September 2008
ZA POREDEN PUT ZELENIQ PUQK SE OKAZA DOBRE PODGOTVEN.....
fikusa - на Thu, 25 September 2008
на третата снимка Къв е тоя долен поглед ве Васо :) коя долна мацка си напът да свалиш?
vaso - на Thu, 25 September 2008
Ахахахах каква долна инсинуация! Точно на място. :D
rutash - на Thu, 25 September 2008
За черния пуяк трябва да се добави, че той е един особено суетен пуяк. Догодина бански с цвят на мента, джапанки в морско синьо и щипка за оперение с форма на мидичка. И снимки само по предварително одобрение, когато не е много мокър, но не и много сух, да не е рошав или изгорял. :P
vaso - на Thu, 25 September 2008
Ами да, какво да кажа, поредния чудесно синтезиран труд на зеления пуяк, който хвърля светлина върху някои аспекти на нашето пуешко-позьорско, задружно, малко общество. Нямам какво да добавя, освен че не харесвам снимката която ми е подбрал. Но признайте, колко плажни позьора сте виждали, които да носят бански изгладен на ръб? ;)