Издаване на книжки - rutash - 2009-07-22 12:16:59

За всички онези от вас, които по някаква причина трябва да преиздадат свидетелствата си за правоуправление, т.нап. СУМПС, искам да споделя няколко ценни съвета относно процедурата. Става дума за столицата, за други градове - вижте другаде.

Има няколко варианта, при които се налага преиздаване на книжката - може да изтича, може да са ти я откраднали (или да си я загубил), а може и да се налагат промени (придобита нова категория). Аз съм с последното.

Списък с документите, които се изискват, има на сайта на ПП-КАТ-СДВР. Но за да ви спестя ровенето, ето малко систематизирана информация.

Необходими документи

  1. Лична карта - задължително, искат я поне на десет места;
  2. Документ за платена такса. Плаща се на място преди да отвисите на опашката. Размерът на таксата е според услугата. В моя случай - бърза услуга - 42.30 лв.
  3. Карта за медицински преглед на водач на МПС (т.нар. медицинско). Това си го приготвяте предварително от поликлиниката. Най-добре от личния лекар, ако става дума за категории А и В. За категории C, D и Т са необходими по-специални документи, за които нищо не знам, плюс удостоверение за психологическа годност.
  4. Квитанция за дължими платени глоби по ЗДВП - платете си актовете преди това. В един ден няма да стане - просто никога няма да ви дойде редът;
  5. Диплом за завършено основно образование (естествено може средно или висше). Трябват ви оригинал и копие!
  6. За тези от вас, които не са си издавали документ за самоличност в последните шест месеца, се налага и допълнително попълване на Заявление за издаване на документ за самоличност. В този случай ви трябва и цветна паспортна снимка.

Относно медицинското - без значение за какво преиздавате книжката, винаги ви трябва медицинско, покриващо най-високата категория, която имате.

Отидете в 8:00

Аз отидох в 8:30 и отвисях да 11:00. Отидете половин час по-рано и си спестете час и половина чакане! Готино, нали?

Ако случайно отидете след два, направо си тръгвайте, защото документи се приемат до 16:00 ч. Отпред го пише. Това, което не пише е, че ако отидете след 14:00 няма да дочакате реда си до 16:00, когато затварят и гишетата.

Носете си химикалка

Винаги си носете химикалка, когато ходите в КАТ, защото там няма! Никъде! Ако попитате някого за химикалка, това се тълкува като кръвна обида и общо взето ви пращат по дяволите. Отвън има една баба, която продава химикалки по левче. Удобства!

Носете всички документи и копия

Не, че няма копирни машини, но цената от 60 стотинки на страница е просто обидна! Снимайте си всичко предварително, даже и документите, за които не пише, че трябва копие. Никога не се знае, на лелката какво ще и хрумне. А с тях място за разправяне няма.

Четете упътванията

Като си вземете номерче (в този случай тип С), се занесете пред гишетата вляво. Там има табло с образци на всички заявления. Понеже и без друго не бързате, прочетете упътванията за попълване.

На почти всички гишета има лист А4, на който пише "Тук не е информация". Казвам на "почти" всички, защото на места са сложили по един лист между две гишета. Това е, за да се пести хартия и да се опазва околната среда. За сметка на това пък, информация няма никъде. Ако искате да питате, няма да стане.

И така - взимате си номерче, оттам на гише 37. Там не се чака. Лелята иска да види, че имате номерче и всички необходими документи. Проверява личната карта на компютъра и след малко (ако всичко е наред) ви продава образец на заявление срещу 50 ст. Освен това пита каква услуга искате - бърза или нормална. Има и експресна, но това никой не го споменава. Освен това там не предлагали такава - само си я пишело като възможност. Логично, нали.

След това направо на касата да си платите. Взимат ви паричките, дават ви бележчица и сядате чинно да чакате. Тука идва момента с химикалката и попълването на заявлението. Не се подписвайте и не си лепете снимката! Лелката иска тези две неща пред нея да се случат.

И чакате. И пак чакате. И като ви дойде редът, минавате за 5 минути и след десет дена отивате за книжка. Успех!

Рейтинг

Още няма рейтинг

Коментари

vaso - на Wed, 22 July 2009
Мдаааам, same old КАТ. Един акт - един ден висене. Никой не разбира, но това с чакането всъщност е нарочно. Не е защото неможе да се случват нещата по-бързо. Чакането в КАТ е част от превенцията на нарушенията по пътищата. Защото почти всеки вече нзае, че ако му напишат акт, след около месец ще трябва да си вземе 1 ден отпуска за да си повиси на воля в тази уютна институция.
Аз последно като ходих, направих следното: Отидох в 9 взех си номерче - 412 примерно и си тръгнах. Върнах се в 2, номерата бяха стигнали до 380. Почаках 30 мин, погледах клипове с катастрофи, платих си глобата, взех си талона и си отмирисах.