Банско - едно гадно място - rutash - 2008-10-26 21:12:55

Така, след като си поправих кирилицата на скапаната Виста, е време за кратко резюме на изминалите няколко дена. Както споменах в петък, една скромна дружинка долни люде се занесохме на Банско.

Първо - ако някой от вас пътува в тази посока някога - за бога хора, тръгнете рано. Или го оставете за събота сутринта. Няма такъв трафик, няма такова задръстване. Цял Перник се е донесъл в София и като тръгне да си тръгва става страшно. Направо неповторимо. Но тук е мястото да отбележим, че след едночасово кибичене в колата и помръдване с по метър на всеки 10 минути, най-накрая ние стигнахме до същността на проблема. Хората кърпеха дупки! Няма проблеми, в петък в 18:00, когато пътя е съвсем празен и никакви три-четири хиляди коли не са тръгнали към Перник. Защо да не блокират платната и да не слагат асфалт? Няма проблем - те са помислили за всичко.

Но както и да е - ние няма да оставим да ни скапат настроението с някакъв си асфалт. Задръстването свърши и ние за нула време се озовахме на входа на Банско. Там един капут със скъпа немска кола с много конски сили под капака за малко щеше да ни затрие, но ние му простихме. Аз по-трудно, псувах повечко, другите го приеха нормално, даже ме успокоиха малко.

И така - стигнахме. Хотелчето беше перфектно - легло, телевизор и баня с топла вода колкото искаш - 12 кинта. Просто нямам думи, не очаквах, дори и извън сезона. После докато се разхождахме, отбелязах количеството нови хотелчета и механи. Нацъфтяли са много, но всички постройки са в стила на града и пасват перфектно на околността. Няма изцепки като на морето. Даже и улиците са закърпили, а на някои кръстовища има светофари! И тогава се натъкнахме на хотел "Мегабор". Добре, как може, питам аз? "Мегабор" на мене ми звучи като "Килобор", ама хиляда пъти по-яко. Седяли, мислили, мислили и накрая се оказало, че само са седяли.

На другия ден ходихме до Шилигарника и хижа Бъндерица. Хижата си седи, на Шилигарника няма никой. Направо е някак странно, като се сетя за каква лудница става дума в сезона. Но сега има само машини за сняг и едно-две от онези големите неща с веригите. За това пък в планината беше супер. Доста студено и мъгливо, но много успокояващо и направо готино.

А човекът, дето е измислил камината - Господ здраве да му дава. Много добре му се е получило. Изобщо не предразполага към изпиването на две-три до четири-пет кани вино, не повече. Те от своя страна предразполагат към разни други неща, приготвени по тамошни рецепти. Абе изобщо измъчихме се ние, ако трябва да си призная. Доста беше гадно и неприятно, едвам издържахме. Накрая всички искаха да се махаме по-скоро и да си се върнем при задръстванията и стреса на сивия град.

Но, като заклети фенове на моторния спорт, не можахме да не отдадем нужното внимание на една картинг писта близо до Благоевград. Пистата беше дългичка, с интересни завои и две скоростни отсечки. За съжаление завъртяхме само пет обиколки и не можахме да измайсторим перфектната линия. Но затова пък не пропуснахме да направим впечатление на обслужващия персонал, който ни замоли "да караме по-леко, не така". Ние, естествено, им обърнахме много внимание. И така - надявам се, следващия път да сме повече, за да ги превземем по-качествено.

Рейтинг

Коментари

rutash - на Mon, 27 October 2008
Виж сега, не са цъфнали, но инфраструктурата е далеч по-добре от София (то къде ли не е). И че са го застроили - застроили са го, но с мисъл, за разлика от Слънчев бряг например.
ivan - на Mon, 27 October 2008
Брех брех ... направо да се неначуди човек. Последния път имаше кал да си майката та даже добрия стар патрол се замисляше тук там и Г класи ше рече човек, че ги раздават на 5 км. от Банско. Иначе пистите са яки признавам.