Високи технологии - rutash - 2008-11-07 11:51:05

Понеже е петък и съм в отпускарско настроение, а освен това имам проблем от вчера, който не мога да реша, реших да отделя време на долното общество и да го запозная с мнението си на (както обикновено) бесзмислена тема. Просто да си затрия малко време, то помага (особено на нас програмистите), когато се опитаме да не мислим за проблема. Току виж съм му намерил цаката. Но толокова за моите проблеми.

Наскоро четох PR акция в news.bg. Те обичат да публикуват такива неща. Колко прекрасен продукт е изкарал на пазара производителя X или как телефона на Джеймс Бонд вече може да се купи от най-близкия магазин на Y. Безинтересни като цяло новини, платени предварително от съответната фирма. Няма лошо, на мен не ми пречи.

Но когато прочета за някой високотехнологичен мрежови семинар, състоял се наскоро в някой български град, направо пощурявам. Там се били събрали "водещите" фирми, предлагащи мрежови услуги у нас. Еди си кой си бил изградил "модерна" мрежова инфраструктура в столицата, достигаща и до най-крайните кътчета на града.

Не знам дали само аз се възмущавам на това "деяние", но си мисля, че кабелните оператори и другите "водещи" фирми малко попрекалиха с инфраструктурата. Аз не познавам някого, на когото това да се харесва. На мен не се харесва със сигурност. И не мога да разбера, каква им е далаверата със Столична Община. Трябва да има нещо, защото иначе само една наредбичка и всичките кабелченца заминават под земята. Да, ама не - седят си, защото някой тъпче кинти в общинската гуша.

И даже се конкурират, което е върхът в този случай. Всеки се опитва да купи по-евтините кабели, ако може най-смешния switch, ако някъде има изостанал хъб - защо не. Дори съм виждал да използват един кабел с усукани двойки за две машини. Нали нормално се ползват само четири от осемте, защо другите да отиват зян? Други гениални изобретения включват оголването на кабела и прикрепянето му към 12 волтов адаптер (който се включва някъде у клиента), че да подсили напрежението в мрежата. И така може да обърнем спецификацията на 100BASE-T и да реализираме мрежи с капацитет, нечуван и немислим дори от дизайнерите на спецификацията!

Е, има малко негатвни последици върху визията на столицата, но това са подробности. Освен това - зависи откъде гледаш на нещата. На някои може и да им харесва. Всичките кабели създават впечатление за hi-tech град на бъдещето. Иначе понякога се случва улични лампи да се наклонят малко от непредвидената тежест или други кабели да се скъсат, около които са увити частите на "модерната" мрежова инфраструктура. И дано няма гръмотевична буря. Щото лошо. На Дането му беше паднал гръм върху лампата на улицата. Лампата беше заминала, заедно с модерната мрежа и половината му хардуер. На съседа пък му беше заварила кабела за кутията със все платката - безформена маса от метал и силиций - модерна работа.

Чудя се дали това е допустимо някъде другаде из ЕС? Поне могат да уведомяват потребителите с един-два реда в брошурата. Все пак на кабелите пише "indoor use only". Те пък от своя страна могат да напишат "Внимание, употребата на нашата мрежа може да доведе до хиляди левове разходи за нов хардуер и дори, в редки случаи, до смърт". Аз мисля, че едно такова изречение е съвсем на място, пък нека тогава потребителите решат сами, дали искат дупка в дограмата и кабел, дето виси от осмия етаж до лампата пред входа.

Рейтинг

Коментари

Shorty - на Fri, 7 November 2008
Те немците също си мислеха и че руснаците не могат да работят на сибирски атмосферни условия, без храна, муниции и дрехи. Остави ги да си вярват :)))
vaso - на Fri, 7 November 2008
Нашият долен колега Петьо, който не е като да не разбира от мрежи, беше ходил на някав такъв семинар и някав немец му беше обяснил че UTP-то неможело да работи на атмосферни условия. Петьо, дойде при мен разтревожен, погледна стълба пред нас и каза, че има халюцинации. Пихме алкохол, лекувахме халюцинации и достъпвахме световната мрежа през тях.