Хапче за мирна глава - rutash - 2008-11-13 12:21:18

Обикновено нямам проблеми в работата. Всичко, което пристига е въпрос на време и малко труд. Нищо кой знае какво. Но понякога се случва да те поставят в невъзможна ситуация, когато нещата не зависят от тебе. Е това е отвратително.

Без да ви занимавам с технически глупости, ще спомена само, че от 6 месеца работя върху един проект, сравнително мащабен и интересен. Бачках с кеф и миналата седмица го предадох. Всички тестове върваха чудесно до първия ден, в който го инсталирахме по хостелите. Тогава се оказа, че новото решение не може да работи заедно с програмата, която издава заключващи карти за вратите на хотела.

Проклятие! Никой не се беше сетил да тества точно този случай. Всичко е прекрасно и работи, докато някой не дойде да се настани на рецепция и да му се издаде ключ за стаята. Ами това е всеки 10 минути. И тогава програмата трябва да се спре и да се пусне наново. Прекрасно просто. Дето се вика - всичко работи - само не може да се ползва!

Хайде търси проблема. Сигурно е нещо дребно, няма как друго да е. Освен това сме толкова близо до целта, предаваме проекта. Сто процента е нещо нищожно, което се поправя с един ред код някъде. Да, ама къде?

След една седмица търсене, напрежението някакси нараства. Не за друго, ами не мога да намеря къде е проблема. Което е много кофти. Хората питат какво става, а аз не знам и имам чувството, че шест месеца труд ще заминат на вятъра. Което е една доста мрачна прогноза всъщност.

И снощи го намерих! Проблема е в една скапана библиотека, която ползваме. Тя е от 2000 г., което в нашите мащаби я прави динозавър. Намирам аз нова версия, но е несъвместима. Намирам по-стара версия и хоп - няма проблем, всичко работи. Казвам аз за решението - не можело. Как така заради един, ще караме всички да сменят два файла. Леле побеснях. След една седмица търсене и почти отчаяние, най-сетне намирам проблема и го поправям с простото копиране на два проклети файла и ... отговора е "Не, търсете друго решение". А аз не знам откъде да тръгна изобщо.

След триста разговора и караници, успях да се наложа. Ще сменим библиотеките и ще забравим. Но с тия консервативни глупаци да си нямаш работа! Ебати паническия страх от нови неща. Не пипай старото - то е свещенно и работи. Ако се обърка нещо, как ще се оправяме после?! Все едно не се занимаваме със софтуер, ами със .. и аз не знам какво. Вместо да търсим нови технологии, ние гледаме да ползваме възможно най-старите, които съществуват, щото работели вече толкова време без проблеми. Ужас и безумие.

Както и да е - исках да кажа, че си реших проблемите за сега, дано не избързвам, но мисля, че всичко ще е наред сега. За награда ми дадоха support hotline за днеска и утре, та в момента ми звънят всякакви идиоти от цял свят. Много е забавно, сефте ми е и се надявам да не ми се случва повече. Все пак съм програмист, за мене са библиотеките, не телефоните.

Рейтинг

Коментари

rutash - на Thu, 13 November 2008
От друга страна, в БГ университетите просто няма желаещи кадри, които да могат да се настанят на мястото на сегашните. Това си е проблем с много страни, но не му е тука мястото да го коментирам. Може би ако някой напише статийка (някой къс, с повече опит), може да стане хубава дискусия.
rutash - на Thu, 13 November 2008
Хаха, къс пуяк е прав. А аз съм щастлив, да. Колко е трудно да се копират два файла дееба. Вместо да продължавам да си блъскам главата ще мина със 185 долара метър. Така че съм щастилв.

От друга страна сега разбирам, защо колегата ми от съпорта е толкова откачен. Ще посъбирам материал и ще напиша някои бисери. Вече имам няколко прекрасни примера.
Shorty - на Thu, 13 November 2008
То и по бг университетите е така - защо да ги пенсионираме, след като още са живи?
vaso - на Thu, 13 November 2008
Добре дошъл в хотлайн обществото, Заелен Пуяк. Жалко, че съм съпорт другата седмица и няма да можем да сме съпорт в мрежа.
Според мен, трябва да викаш мощно "ура", че са се навили да риплейснат ди-ел-ел-а.